CRNA TAČKA SRBIJE! U ovoj opštini broj obolelih je ogroman, svi se pitaju kako je do toga došlo
Epidemija korona virusa, Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

STRADAO U TREĆEM TALASU

CRNA TAČKA SRBIJE! U ovoj opštini broj obolelih je ogroman, svi se pitaju kako je do toga došlo

Knić je veoma razuđena opština, ima 36 sela i površinu od 413 kilometara, a prema podacima iz 2011. godine 14.237 stanovnika

Objavljeno:

Knić više nije svetla tačka Srbije u epidemiji korona virusa, stradao je u trećem talasu. Posle gotovo devet meseci i oni su uslovno rečeno pali, i to juče, kada je kod njih za dan registrovano čak 26 novih dijagnostikovanih slučajeva obolevanja. Nema informacija da je bilo organizovanih skupova, pa samo može da se sumnja na prelivanje iz okolnih žarišta.

Udaljen samo 20 kilometara, od Kragujevca, koji sve vreme gori zbog kovida 19, Kniću je polazilo za rukom da u prvom talasu nema nijedan slučaj obolevanja, u drugom je zabeležen po jedan ili dva dnevno. Tek sada posle 9 meseci upoznaju se sa situacijom sa kojom su se mnogi gradovi i opštine, mnogo ranije upoznali.

Prema jučerašnjem izveštaju Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu, do 20 sati u Opštini Knić je potvrđeno prisustvo virusa kod 26 osoba.

Juče je, naime, u Šumadijskom okrugu testirano PCR-om i antigenskim testovima 886 ljudi, od kojih je 387 pozitivno.

- Najveći broj novoobolelih i dalje je u Kragujevcu - 254, zatim sledi Aranđelovac sa 39, onda Knić za 26, zatim Batočina (21). Topola i Rača imaju po 16, a Lapovo 14. Zabeležen je i jedan slučaj obolevanja iz Čačka - navodi se u izveštaju Instituta.

Interesantno, ali dan ranije, u nedelju, 6. decembra, Knić je imao samo jednog novozaraženog, u subotu, takođe, jednog.

To nije bio slučaj, u petak, 4. decembra kada je imao 14, i u četvrtak, 3. decembra kada je virus dijagnostikovan kod 24 osobe u ovoj opštini, a samo dan ranije, 2. decembra imali su jednu novoobolelu osobu, a 1. decembra tri.

U novembru maksimalan broj novih zaraženih na dnevnom nivou bio je 8.

Ovakav skok otvara sumnju da je povećan broj zaraženih posledica nekog skupa, proslave, međutim u Opštini Knić kažu da nemaju informacije da se tako nešto dogodilo.

- Rast obolelih je krenuo pre nekih nedelju dana. Dugo smo odolevali koroni bez i jednog slučaja, kasnije smo imali po jedan, dva, a sada imamo nagli skok bez objašnjenja. Nije bilo proslava da mi znamo, verovatno su lični kontakti - kažu u ovoj opštini.

Dodaju da su uprkos ovom skoku, i dalje najbolji u Šumadijskom okrugu:

- Opština Knić ima najmanje zaraženih u Šumadijskom okrugu, odnosno 2, 15 odsto u odnosu na broj obolelih.

Od početka epidemije, korona virus je u Kniću dijagnostikovan kod 306 osoba, a trenutno se u kućnoj izolaciji nalazi 55 osoba.

S obzirom na to da je 20 kilometara udaljena od Kragujevca, koji je u vrhu po broju novih obolelih na dnevnom nivou, kao i 90 kilometara od Užica, koje ne može da se pohvali lepom korona statistikom, moguće je da su na ovaj skok uticala i ova mesta, odnosno da je došlo do prelivanja usled ličnih kontakata.

Treba imati na umu i da Knić i tranzitna opština preko čije teritorije godišnje prođe sedam miliona vozila, a u nju redovno dolazi veliki broj građana iz inostranstva i ostalih krajeva Srbije, koji zakupljuju vikendice i seoska domaćinstva.

U opštini navode da se neprestano pridržavaju svih epidemioloških mera, a takvu čeličnu disciplinu su imali i kada nisu imali zaražene. Osim redovne dezinfekcije, opšina je organizovala i prevoz za radnike, formirala kol centar za građane, uključila volontere, pojačali službu gerontodomaćica...

Inače, Knić je veoma razuđena opština, ima 36 sela i površinu od 413 kilometara, a prema podacima iz 2011. godine 14.237 stanovnika.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.