NIJE PITANJE GREŠKA, ODLUČENO JE: Doktor Predrag Kon rekao je sledeće!
Predrag Kon, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

SISTEM NA GRANICI IZDRŽLJIVOSTI

NIJE PITANJE GREŠKA, ODLUČENO JE: Doktor Predrag Kon rekao je sledeće!

Odlučeno je da se ne sprovodi maksimalno zatvaranje

Objavljeno: 10:20h

Epidemiološka situacija jeste izuzetno teška. Međutim činjenica je da se u Beogradu primećuje da se broj novoregistrovanih slučajeva vrlo blago smanjuje u odnosu na prethodnih dve nedelje. Izgleda da je glavni grad izašao iz svog maksimuma i da je polako počelo, a posebno ćemo videti sledeće nedelje, spuštanje broja novobolelih, ali to spuštanje će trajati - kaže dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

Kada su u pitanju drugi gradovi u Srbiji, Kon ističe za N1 da oni prate ovu situaciju.

- Sada se vidi stabilizacija, na primer, u Novom Sadu. Ali istovremeno imamo i to da negde dolazi i do porasta broja zaraženih. U svakom slučaju, vrlo je teška situacija.

Ovaj talas, dodaje, podrazumeva masovno zaražavanje što dovodi do ispoljavanja bolesti i "kada se gleda na ukupnoj osnovi imate veliki broj teških, ali nažalost i smrtnih slučajeva". Podvlači, međutim, da se ovo ne dešava samo u Srbiji već u celoj Evropi.

- Dakle, nije ovde pitanje greške. Odlučeno je da se ne sprovodi maksimalno zatvaranje. Da je odlučeno da bude maksimalnog zatvaranja, onda svakako ne bi bilo ovako, ali istovremeno bi stao život. Nije na meni da procenjujem da li je do toga trebalo da dođe. Medicinski deo Kriznog štaba, ali i ja lično sam još 25. oktobra pisao pismo upozorenja, a 6. novembra smo predložili da se funkcioniše onako kako sada funkcionišemo. Tada smo rekli da zatvaranje lokala bude od 18 časova - jasan je Kon.

Kada neko shvati koji je potencijal ovog virusa i kada gleda ceo svet, shvati da su svi uradili sve u tom trenutku. Medicinski gledano, zatvaranje bi bilo najidealnije, podvlači Kon.

"Mi smo na granici izdržljivosti"

Na pitanje kako izgleda kad sistem pukne, dr Kon kaže da smo "na granici izdržljivosti".

- Bez ozbira na nove bolnice koje se otvaraju, mi sada dolazimo na samu ivicu izdrljivosti. Preuranjeno je rečeno da je pukao sistem. Dakle, bolnice se svakodneno pune, zbog čega smo na ivici - podvlači Kon.

Da su poštovane mere, verovatno ne bismo bili u ovakvoj situaciji, dodaje.

- Ako neko misli da medicinski deo Kriznog štaba treba da upravlja državom, onda nek nam da vlast. Dakle, mi nismo vlast. Mi smo samo predlagači, stručni ljudi iz svojih oblasti. Bolnički pritisak ide uzlaznom putanjom. Još dve-tri nedelje će biti sve veći pritisak na bolnički sistem, jer to kasni - objašnjava.

"Biće eksplozije korone posle praznika"

Najveći problem je, dodaje, ono što će doći, a to su novogodišnji praznici jer "ako se ne pridržavamo mera, imaćemo eksploziju posle Nove godine".

- Mi smo predlagali mnogo rigoroznije mere. Ako učestvujete u nečemu, onda stajete iza odluke Kriznog štaba bez obzira što ste bili protiv. Ostanak u Kriznom štabu je nešto što je danas obaveza, bez obzira da li ste saglasni sa svim ili ne. Sve vreme ste tu kao savest i kao pritisak na politički deo Kriznog štaba - podvlači Kon.

O kritikama na račun Kriznog štaba

- Nije medicinski deo Kriznog štaba vodio pandemiju, mi smo se volonterski organizovali. Dakle, mi svi radimo kao volonteri. Jednaki smo u smislu uticaja, možda smo u jednom momentu imali veći uticaj nego što imamo sad. Ko je prvi u borbenim redovima? Prvo su bili epidemiolozi, pa su došli infektolozi, a sada je ceo zdravstveni sistem - dodaje Kon napominjući da se slična situacija kao u Srbiji dogodila u celom svetu.

Govoreći o kritikama na račun Kriznog štaba, kaže da se to događa jer ne gledaju celinu.

- Ja to gledam sa medicinskog aspekta. Kolege su me kritikovale jer pominjem ekonomski aspekt.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.