"Kad zaražen koronom KINE, izbaci čak 200 MILIONA virusnih čestica"! Mikrobiolog otkriva kako nas MASKE ŠTITE
Tekst imunologa i bakteriologa, Foto: EPA-EFE/ JUSTIN LANE

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE!

"Kad zaražen koronom KINE, izbaci čak 200 MILIONA virusnih čestica"! Mikrobiolog otkriva kako nas MASKE ŠTITE

Osoba inficirana korona virusom dok sedi za stolom i diše, izbaci najmanje 20 do 50 virusnih čestica u minutu

Objavljeno:

"Osoba inficirana korona virusom dok normalno razgovara, izbaci tokom govora najmanje 200 virusnih čestica u minuti! No, ta brojka može ići ponekad i do skoro 1.000 čestica virusa u minuti kod osoba koje ubrzano dišu", ovo je samo jedan od zaključaka teksta Milanka Šeklera, imunologa i mikrobiologa koji je otkrio kako funkcioniše opasni virus koji je potpuno promenio svet.

Ovaj stručnjak pisao je za portal NSPM o tome šta treba znati o korona virusu i da li maske štite ili ne od inficiranja korona virusom. Prenosimo deo teksta.

Autor je magistrirao iz oblasti imunologije, a doktorirao iz mikrobiologije, i to na virusu ptičijeg gripa. Ima dve specijalizacije. Trenutno je u zvanju naučnog savetnika i redovni je član Akademije veterinarske medicine. Njegov tekst prenosimo u delovima, a ceo tekst možete pročitati na portalu nspm.rs (Nova srpska politička misao).

Kako se virus prenosi

1. Osoba inficirana korona virusom dok sedi za stolom i diše, izbaci najmanje 20 do 50 virusnih čestica u minutu. Ta količina može samo ponekad ići i do nekoliko stotina čestica virusa u minuti!

2. Osoba inficirana korona virusom dok normalno razgovara, izbaci tokom govora najmanje 200 virusnih čestica u minuti! No, ta brojka može ići ponekad i do skoro 1.000 čestica virusa u minuti (kod osoba koje ubrzano dišu)!

3. Osoba inficirana korona virusom, ali koja ima simptome kašlja i nakašlje se, tom prilikom (u samo jednom jedinom nakašljavanju) izbaci i preko 100.000 čestica virusnih čestica u jednom minutu - kada se samo jednom nakašljala!

Značajno je znati i to da se prilikom kašlja izbaci oko 3.000 mikrokapljica razne veličine (kapljice pljuvačke, ili sluzi iz disajnih organa), koje se kreću brzinom od 100 km na čas! No, najveći broj tih iskašljanih mikrokapljica (u kojima se nalazi korona virus u ogromnim količinama - na hiljade u jednoj kapljici) su veoma krupne i samim tim i teške, i one u preko 90% padaju vrlo blizu onoga koji je kašljao, tj. na oko 80 cm od osobe koja je kašljala a samo 10% izbačenih mikrokapljica, i to samo onih najsitnijih kapljica, mogu da se izbace i do nekoliko metara daleko od osobe koja je kašljala (3-4 metra).

No, srećom, baš te najsitnije kapljice koje idu najdalje, po pravilu, poseduju korona virus u sebi u samo oko 1,5 odsto slučajeva! Znači, ako je neko izbacio 3.000 kapljica prilikom kašljanja, a 90% je palo pored njega, to je 2.700 kapljica (i to nas ne ugrožava sem ako nismo tik pored njega ili je kašljao u naše lice direktno!), onda je u onih 10 odsto ostalo još oko 300 onih najsitnijih kapljica koje su izbačene i na nekoliko metara od bolesnika koji kašlje! Od tih 300 kapljica, samo 1,5% imaju u sebi korona virus, a to znači da od ovih 300 - svega 4 do 5 kapljica će imati i virus! Ali ono što se mora znati, to je da svaka od tih kapljica pojedinačno može imati nekoliko desetina, ili stotina, a ponekad i do nekoliko hiljada virusnih čestica!

Ako smo već rekli da je infektivna doza najmanje 500 virusnih čestica, to onda znači da je možda dovoljna i samo jedna jedina kapljica da vam padne na nos, usne ili da je udahnete (konstatovali smo da kapljica ima nekoliko hiljada virusnih čestica) i vi ćete se sigurno inficirati!

4. Osoba inficirana korona virusom, i koja ima simptome bolesti, kada kine izbaci tom prilikom (kada jedan jedini put kine!) i do nekoliko miliona čestica korona virusa u jednom minuti! Kijanjem se izbace mikrokapljice brzinom od čak 300 km na čas (u proseku bude i do 30.000 mikrokapljica u jednom kijanju) koje su uglavnom veoma sitne (samim tim i lake) i zato mogu dopreti na daljinu od sedam metara, kao i lebdeti u vazduhu i do sat vremena, i to samo od osobe koja je jednom kinula! Ukupna količina virusnih čestica u svim tim kapljicama zajedno može iznositi i do neverovatnih 200 miliona virusnih čestica! U jednom jedinom aktu kijanja!

foto: EPA/Stephanie Lecocq

Verovatnoća zaražavanja

Dva dodatna najvažnija faktora koja direktno utiču na verovatnoću da li ćete se ili nećete zaraziti su sledeći:

A) Ukupna količina vazduha u zatvorenoj prostoriji (zapremina prostorije!) u kojoj se nalazite vi i neko ko je možda inficiran!

B) Ventilacija, odnosno koliko puta se izvrši izmena celog vazduha u toj zatvorenoj prostoriji u toku jednog časa!

C) Vreme koje je provedemo u toj prostoriji (ekspozicija, odnosno vreme koje smo izloženi virusu u vazduhu).

Primer (Mesto: mala prodavnica, butik, pekara, mala apoteka, stan, kuća, kancelarija)

Ušli ste u neku prodavnicu koja ima ukupnu površinu od 50 kvadratnih metara, a visina plafona u njoj je na primer, oko tri metra, što znači da će ukupna zapremina vazduha u toj prostoriji iznositi: 50 m2 (površina prostora) x 3 m (visina plafona) = 150 kubnih metara vazduha. Pretpostavimo, što je u našim uslovima često, da ne postoji uopšte ventilacija i da su vrata zbog hladnoće zatvorena.

Ako je tu ušla inficirana osoba, ali bez simptoma bolesti (ne kašlje i ne kija) i zadržala se ukupno pet minuta, od kojih je tri minuta pričala (rekli smo da se govorom izbacuje najmanje 200 virusa u minuti znači: 3x200 = 600 čestica ukupno), a dva minuta je ćutala (za to vreme izbacuje se oko 50 čestica virusa u minuti, znači 50x2 minuta = 100 čestica), što znači da je ta osoba ostavila u toj prostoriji ukupno: 600+200 = 800 virusnih čestica! Ali tamo ima 150 kubnih metara vazduha, što znači da je 800 virusnih čestica : 150 kubnih metara = 4 čestice virusa po jednom kubnom metru vazduha!

Pitanje: Da li će se prodavačice ili sledeći posetilac zaraziti?

Odgovor: Čovek u proseku udahne 10 litara vazduha na minut, i ako i on provede pet minuta, udahnuće ukupno 50 litara vazduha. Jedan kubni metar ima 1.000 litara vazduha, što znači da će taj posetilac ili prodavačica udahnuti svega 20 deo kubnog metra vazduha. S obzirom da smo izračunali da je inficirana osoba ostavila svega četiri virusa po kubnom metru, onda će ukupna količina korona virusa koji će posetilac udahnuti iznositi 4:20 = 0,2 virusa!!! Jasno je da se virusna čestica ne može deliti i da je verovatnoća čak i da udahne jedan jedini virus veoma mala! Praktično, morao bi taj posetilac da provede bar četiri puta više vremena, dakle ne pet minuta nego čitavih 20 minuta u prodavnici da bi možda udahnuo jedan jedini virus! Rekli smo da mora udahnuti najmanje 500 virusnih čestica (najmanja infektivna doza) da bi se zarazio. Dakle, u ovim okolnostima, čak i ako niko nema masku, teško će se iko zaraziti!

Ali uzmimo sada da je u tu prodavnicu ušao neko ko je bolestan i ima kliničke simptome, i da se u tih pet minuta boravka u tom prostoru samo jednom zakašljao (izlučio je 100.000 virusnih čestica) i samo jednom kinuo (i izbacio milion čestica virusa, a ponekad to može biti i 200 miliona). Plus na tu količinu, i on je disanjem i govorom izbacio onih standardnih 800 virusa. To je onda ukupno 1.000.000+100.000 + 800 = 1.100.800 virusa! Kada to podelimo sa 150 kubnih metara zapremine vazduha, dobijemo 7.338,66 virusnih čestica po kubnom metru!

Ako sledeći posetilac provede pet minuta, rekli smo da će udahnuti 10 litara vazduha za minut, dakle 10x5 minuta = 50 litara vazduha, što čini 20 deo kubnog metra.

S obzirom da u jednom kubnom metru ima 7.338,66, onda se prostom proporcijom izračuna koliko će imati u tih 50 litara koje je posetilac udahnuo. To je 20. deo kubnog metra ili 7338,66:20 = 366 čestica virusa! To je već vrlo blizu infektivne doze odnosno količine virusa potrebne da se zarazite (rekli smo da je to oko 500 virusnih čestica). Dakle, sa samo još par minuta dužim boravkom u tom prostoru gotovo sigurno ćete se zaraziti, a prodavačica sigurno!

No, ako su u ovoj opisanoj situaciji i prostoriji svi nosili maske, i prodavačica i inficirani i sledeći posetilac, onda se stvari drastično menjaju. Zašto?

Zato što je tačno da maska ne štiti od prolaska korona virusa kroz nju jer su korona virusi mnogo manji od šupljina na teksturi maske! Ali to u stvari uopšte i nije potrebno da maska radi! Maska će sa skoro 90% efikasnosti da zadržati one mikrokapljice (sve krupne mikrokapljice sigurno skoro 100%, ali i do 90% onih najsitnijih mikrokapljica), a koje je bolesnik iskašljao i iskijao i koje lebde neko vreme u prostoru i u kojima smo već naučili da se nalazi korona virus!

Dakle, umesto onih 7.338,66 virusa po kubnom metru, maska će otkloniti u najgorem slučaju 90% mikrokapljica (a time i 90% virusa), i ostaće „samo“ 733,866 virusa po kubnom metru pošto će posetilac udahnuti samo 20 deo kubnog metra za pet minuta, to je 733,866:20 = 36,99 čestica virusa, što sigurno nije dovoljno da se čovek inficira! A ako je i bolesnih nosio masku, onda će još 90% virusa da ostane na unutrašnjoj strani njegove maske, i dok kašlje i dok kija!

Dakle, realno je u praksi još manja šansa da će se zaraziti i prodavačica i sledeći posetilac.

A količina korona virusa je svedena daleko ispod minimalne infektivne doze, ali to je količina koja ne inficira čoveka, ali mu neprimetno stimuliše stvaranje zaštite od ovog korona virusa! Dakle, dolazi do formiranja imuniteta stada a da niko nije bolestan!

Ako dodamo da postoji ventilacija i da ona iznosi samo pet izmena vazduha na sat, onda se one koncentracije korona virusa po kubnom metru izračunavaju (koje smo dobili podelom sa 150 kubnih metara zapremine vazduha prisutnog u prodavnici), sada ne dele samo sa tih 150 već: 150x5 (jer ima pet izmena vazduha na jedan čas – što znači da se u prostoriji onih 150 kubnih metara zamenilo pet puta za jedan čas) = 750 kubnih metara, odnosno virus će biti dodatno razređen za još pet puta!

To je ujedno i jedno od mojih objašnjenja zašto je virus zahlađenjem drastično buknuo! Zato što svi ljudi mnogo više provode u zatvorenom prostoru, koji je za razliku od letnjih i toplih meseci, kada je ventilacija zbog vrućine svuda bila uključena na najjače, sada isključena jer svi štede energiju. Zato i postoji sezona gripa samo u hladnijim periodima godine, a korona virus funkcioniše po gotovo istim principima.

foto: EPA/Antonio Bat

Kruzeri, zatvori i klanice

Jedna naučna studija je pokazala vrlo važne specifičnosti i pravilnosti prilikom pojave epidemije korona virusom u nekim posebnim okolnostima i uslovima, i to: na velikim prekookeanskim brodovima ili kruzerima, u zatvorima i u velikim klanicama i fabrikama za preradu mesa za ishranu ljudi.

Naime, na sve tri pomenute lokacije, kada je došlo do dijagnostike i pojave prvih obolelih ljudi od Covida 19, uvedene su striktne mere zaštite, odnosno obaveznog nošenja maski, kao i održavanja minimalnog fizičkog rastojanja, uz maksimalno povećanje kapaciteta ventilacije. Treba napomenuti da je u industriji prerade mesa nošenje maski bilo uvek obavezno, i pre pojave korona virusa.

Ispostavilo se da su navedene mere dovele do toga da je veoma mali broj ljudi imao ispoljene kliničke znakove bolesti, a gotovo zanemarljiv broj potrebu za hospitalizacijom.

Posle nekog vremena, kada je korona virus prestao da se širi na ove tri pomenute lokacije (nije bilo pojave novih bolesnika više od dve nedelje) uzeta je krv od svih putnika na kruzerima, od svih zatvorenika i od svih radnika u industriji prerade mesa i izvršena je serološka pretraga, na prisustvo antitela protiv korona virusa. Na zaprepašćenje naučnika, ustanovljeno je da je ogromna većina bila serološki pozitivna na prisustvo antitela protiv korona virusa, a da ti ljudi uopšte nisu imali simptome bolesti niti su primetili promene u svom zdravstvenom stanju!

Objašnjenje je bilo samo jedno: obavezno i striktno nošenje maski i držanje rastojanja je dovelo do toga da je koncentracija prisutnog virusa u vazduhu na ovim lokacijama bila toliko mala da je bila ispod one količine virusa potrebnog da unesete u organizam da biste se zarazili a koju stručno zovemo infektivna doza. Maske su u ovim slučajevima smanjile koncentraciju korona virusa do te mere da je virus bio prisutan, ali u vrlo malim količinama,i ljudi su se svakodnevno izlagali tim malim koncentracijama virusa koje nisu bile dovoljne da ih inficiraju. Praktično, to je bila količina nedovoljna da vas inficira, ali dovoljna da stimuliše stvaranje imuniteta stada, odnosno da vas zaštiti od pojave teških oblika bolesti!

Bili su bez ikakvih simptoma, a imali su nalaz krvi kao da su ili preboleli ili da su vakcinisani. Drugim rečima, poštovanjem mera smanjuje se verovatnoća da unesete potrebnu količinu virusa da biste se inficirali, ali i veliku količinu virusa koja bi izazvala teške oblike bolesti. Na ovoj studiji se jasno vidi pokazano korisno dejstvo primene maski.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.