BAŠ NEPRIJATNO IZNENAĐENJE NAM STIŽE U PETAK: Poznati meteorolog objavio javno šta nas čeka, GLEDAJTE (FOTO)
Foto: Printscreen / Facebook / Djordje Djuric

VREMENSKA PROGNOZA

BAŠ NEPRIJATNO IZNENAĐENJE NAM STIŽE U PETAK: Poznati meteorolog objavio javno šta nas čeka, GLEDAJTE (FOTO)

Već nekoliko dana iznad zapadne Evrope se sa Atlantika premeštaju snažni cikloni

Objavljeno:

Meteorolog Đorđe Đurić objavio je vremensku prognozu za ovu nedelju.

Njegov Fejsbuk status prenosimo u celosti:

- Bez prave zime i snega u nižim predelima i narednih 10 dana. Bez košave od petka...

Već nekoliko dana iznad zapadne Evrope se sa Atlantika premeštaju snažni cikloni i oni uslovljavaju snažna južna strujanja u prednjem delu ka Evropi. Istovremeno, u sklopu ovh ciklona premeštaju se i atmosferski frontovi, a zbog orografije Alpa i drugih procesa, u Đenovskom zalivu i i iznad centralnog Mediterana stvaraju se sekundarni cikloni (''dete'' ciklon), koji donose ekstremne količine padavina Italiji, oblasti Jadrana i južnim padinama Alpa, gde je npr. palo i preko 700 mm kiše, a iznad 1800 metara i preko 3 metra snega. Ova snažna aktivnost Atlantika i Mediterana kada su cikloni u pitanju, ne dozvoljavaju da nam iz Rusije i sa severoistoka prodre ledena vazdušna masa, pa da bude i snega u nižim predelima. Kako se iznad Rusije nalazi polje visokog pritiska sa vrednostima u centru anticiklona i preko 1044 mb, a iznad cenralnog Mediterana vrednost ptitiska u ciklonima je i ispod 996 mb, iznad našeg područja je prisutan ogroman gradijent pritiska, tj. razlika, pa otud orkanske košave sa udarima u Vršcu i do 145 km/h.

U Srbiji do kraja dana oblačno i osetno hladnije sa kišom, na najvišim planinama sa susnežicom i snegom, a uslva za susnežicu i vlažan sneg biće tokom večeri i u Timčkoj i Negotinskoj Krajini. Duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, a on je u košavskom području i na planinama ujutro bio sa olujnim udarima i do 100 km/h, a na jugu Banata sa orkanskim udarima i preko 140 km/h. Krajem dana vetar u slabljenju, ali će u košavskom području biti i dalje jak. Maksimalna temperatura od 6 do 10°C. U toku večeri i noći sa jugozapada razvedravanje.

Bez prave zime i snega u nižim predelima i narednih 10 dana. Bez košave od petka... Već nekoliko dana iznad zapadne...

Posted by Djordje Djuric on Понедељак, 07. децембар 2020.

U Beogradu do kraja dana oblačno i osetno hladnije sa kišom. Duvaće umeren do jak jugoistočni vetar. Temperatura od 5 do 7°C. U toku večeri i noći razvedravanje.

U Srbiji u utorak nakon hladnog, ponegde i maglovitog jutra, tokom dana pretežno sunčano ili umereno oblačno. Krajem dana i tokom noći naoblačenje. Duvaće slab do umeren jugoistočni vetar, u košavskom području jak, a na jugu Banata i u Podunavlju i sa olujnim udarima. Minimalna temperatura od 0 do 4°C, maksimalna dnevna od 7 do 13°C. U Timočkoj i Negotinsko Krajini tokom celog dana tmurno i hladno, uz moguće slabe sipeće padavine, temperatura do 3°C.

U Beogradu u utorak pretežno sunčano ili umereno oblačno. U toku večeri i noći naoblačenje. Duvaće umeren do jak jugoistočni vetar. Minimalna temperatura 2°C, maksimalna dnevna 8°C.

U Srbiji u sredu oblačno i hladno sa kišom, na višim planinama i u Timočkoj i Negotinskoj Krajini sa susnežicom i snegom. U košavskom području i na planinama jak jugoistočni vetar imaće olujne udare, a na jugu Banata i orkanske udare preko 120 km/h. Maksimalna temperatura od 4 do 10°C, u Timočkoj i Negotinskoj Krajini do 2°C. U četvrtak i petak biće uglavnom suvo, uz maksimalne temperature od 6 do 12°C. Košava u četvrtak u slabljenju. Za vikend oblačno sa kišom, u planinskim predelima sa susnežicom i snegom. Duvaće severozapadni vetar, a maksimalna temperatura biće od 6 do 10°C.

U Beogradu u sredu oblačno i hladno sa kišom, maksimalna temperatura do 5°C. Duvaće jak, na udare i olujni jugoistočni vetar. U četvrtak i petak biće uglavnom suvo. Košava u četvrtak u slabljenju. Za vikend oblačno sa kišom. Duvaće severozapadni vetar. Maksimalna temperatura od čevrtka do nedelje biće od 6 do 8°C.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.