DA SE ZNA: Od početka ove godine 430 LGBT+ osoba doživelo nasilje ili diskriminaciju
Napadi ne jenjavaju na LGBT+ mpopulaciju, Foto: Dragana Udovičić

Incidenti se ne prijavljuju

DA SE ZNA: Od početka ove godine 430 LGBT+ osoba doživelo nasilje ili diskriminaciju

- Tek svaki treći slučaj vidljiv nadležnim organima - kaže Miloš Kovačević

Objavljeno:

Predstavnica udruženja "Da se zna" Dragoslava Barzut izjavila je danas da se od početka ove godine tom udruženju javilo 430 LGBT+ osoba, kao i članova njihovih porodica i prijatelja, zbog problema sa nasiljem ili diskriminacijom.

Barzut je na konferenciji za novinare u Medija centru, povodom promocije izveštaja "Podaci a ne zvona i praporci", izjavila da se od tog broja u 50,2 slučaja javili zbog saveta, dok je u 9,2 odsto javljanja to bilo zbog fizičkih napada. Autor izveštaja Nikola Planojević je rekao da su u poslednjem izveštaju korišćeni termini "prebroditeljka" i "prebrodilac", kao zamena za termin "žrtva" ili "oštećena", i da su ti izrazi izabrani kao najpribližniji prevod izrazu survivor, iz engleskog jezika.

Planojević je rekao i da je u izveštaju korišćen novi izraz "kvir" za sve pojmove različitih seksualnih identiteta, kao zamena za "LGBT+" kovanicu koja se dominantno koristila do ovog izveštaja.

- Problem je što se incidenti nedovoljno prijavljuju a ne prepoznaje se ni motiv počinioca u dovoljnoj meri, pa i kad se takvi incideti prijave, prijavljuju se kao regularni zločini a ne kao zločini iz mržnje - kazao je Planojević.

Autor izveštaja Miloš Kovačević je rekao da je tek "svaki treći slučaj vidljiv nadležnim organima".

- U 2019. godini bilo je 63 protivpravna akta motivisana seksualnom orjentacijom i rodnim identitetom - naveo je Kovačević.

On je rekao da se 47 takvih incidenata desilo u Beogradu, šest u Novom Sadu, i po jedan u drugim gradovima.Prema njegovim rečima, 18 incidenata se desilo u otvorenim javnim površama, ulicama, parkovima i trgovima, a deset na LGBT mestima, što pokazuje "veliku izloženost napada na kvir osobe na javnim mestima".

Kovačević je naveo da je nešto manje od polovine incidenata uključivalo fizičko nasilje, sa i bez telesnih povreda, a da zatim sledi psihičko nasilje i diskriminacija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.