ONI SU OBNAVLJALI SRBIJU NAKON PRVOG SVETSKOG RATA: Mali heroji naše zemlje su sve SAMI RADILI SVOJIM RUČICAMA!
Devojčica preživela Veliki rat, Foto: Printscreen/facebook

da se ne zaboravi

ONI SU OBNAVLJALI SRBIJU NAKON PRVOG SVETSKOG RATA: Mali heroji naše zemlje su sve SAMI RADILI SVOJIM RUČICAMA!

Deca koja su rođena nešto pre rata ili u ratnim godinama, nisu odrastala bezbrižno poput njihovih vršanjaka danas.

Objavljeno:

Zahvaljujući Slađanu Grujičiću imamo priliku da pogledamo video koji je bio pohranjen u amsterdamskom institutu za film. Pre nekoliko dana snimak je restauiran i kolorizovan a nastao je zahvaljujući nepoznatom holandskom snimatelju.

Oni koji su preživeli ratna stradanja u Prvom svetskom ratu u Srbiji, morali su da nastave svoje živote, obnavljaju svoja domaćinstva i stvaraju porodice. Deca rođena nešto pre rata ili u ratnim godinama, nisu imala vreme za razonodu i igru, poput njihovih vršanjaka danas. Pored redovnih odlazaka u školu dnevne obaveze ovih mališana su bile teški poslovi poput kopanja, oranja, berbe kukuruza, vršidbe žitarica, svega što je bilo neophodno da bi se prehranilo domaćinstvo.

Tesko je bilo roditi se u ovo vrijeme. 1918 završio se rat, a Srbija je ostala bez 1/3 stanovništva, ili bolje reci 60% muškog stanovništva. Radove na njivi i u kući, morale su da preuzmu mlađe generacije. Posebno me takla djevojčica sa psom pored drveta.Taj njen uzdah sve govori.

Snimak nam prikazuje kadrove odraslih u telu deteta, bosonogih ili u opancima, devojčica sa maramama, a dečaka sa šajkačama.

Male domaćice i domaćini bili su stub obnove Srbije. Njihova žrtva i zalaganje ne sme da bude zaboravljena. Skoro svaku njivu, ratom pogođene Srbije obrađivala je dečija ruka. Tanana, krhka, ispucala i ogrubela od rada.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)

.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.