MISLILI SMO DA NE MOŽE GORE! Direktor KCS otvoreno o trećem talasu
Milika Ašanin, Foto: Printskrin

TRENUTNO STANJE

MISLILI SMO DA NE MOŽE GORE! Direktor KCS otvoreno o trećem talasu

Pacijenti su u 50 odsto slučajeva imali pridružene kardio-vaskularne i neurološke bolesti

Objavljeno:

Nova kovid-bolnica u Batajnici juče je primila prve pacijente, a u njoj je trenutno zbrinuto 80 pacijenata, rekao je direktor Kliničkog centra Srbije (KCS) Milika Ašanin.

On je gostujući na RTS-u da rekao da je "izuzetno teška noć za nama" a da je novoizgradjena medicinska ustanova u Batajnici došla "ne u pravom, nego u poslednjem trenutku"."Prijemi su počeli od 17 časova. To su pacijenti sa srednje teškom i teškom slikom, obostrane penumonije. Sa Infektivne klinike je došao 41 pacijent, 27 iz KBC Bežanijska Kosa, bilo je pacijenata iz KBC Zvezdara, KBC Zemun. Osam njih je zahtevalo da budu primljeni u intenzivnu negu. Najmladji pacijent ima 33 godine, najstariji pacijent 91 godinu", rekao je Ašanin.

Pacijenti su u 50 odsto slučajeva imali pridružene kardio-vaskularne i neurološke bolesti, a ostali kapaciteti KCS-a za lečenje kovid-pacijenata su puni.

"Mnogo je teži treći talas. Kada se završio drugi talas mislili smo da ne može gore. U javnosti je bilo veliko čudjenje zašto se 1. avgusta kreće sa otvaranjem nove bolnica, a sada se pokazalo koliko je to bilo spasonosno... Mi smo napravili organizaciju da svaka klinika u KCS ima jednu do dve ambulante koja prima takve pacijente. Nama normalno rade dnevne bolnice i dijagnostika", kazao je Ašanin.

On je zadovoljan novom bolnicom, koja poseduje pripremu za ulazak u infektivnu zonu sa najsavremenijom klimatizacijom, ali i profilom ljudi koji se javio za zaposlenje u novom kompleksu.

"Zaposlili smo 207 lekara i više od 100 sestara i tehničara. Planirali smo i da postavimo jak sastav što se tiče lekara u Batajnici. Ove mlade lekare ćemo rasporedjivati. Medju njima ima puno onih koji su volonteri i mladi lekari u KCS-u. Neki će otići u kovid-bolnicu Batajnica, a neki će biti neko vreme u KCS", navodi Ašanin.

Na pitanje koliko u ovom trenutku ima zaraženih zdravstvenih radnika, on je ;naveo da u odnosu na drugi talas meĐu medicinarima ima tri puta više zaraženih.

"To je normalno jer je frekvencija bolesnika mnogo veća, ali su se zaražavali preko svog radnog mesta. Precizno, 544 od čega su 129 lekari. Samo tri lekara i 16 medicinskih sestara su na hospitalizaciji. Svi ostali su u nekom blažem obliku i nalaze se u izolaciji", navodi Ašanin.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.