POČINJE BOŽIČNI POST: Sveštenik OTKRIVA kako da se pravilno HRANIMO i u vreme KORONE I ŠTA SE NIKAKO NE SME
Postoje mere strožeg i blažeg posta, Foto: ilustracija/ Profimedia

koronavirus

POČINJE BOŽIČNI POST: Sveštenik OTKRIVA kako da se pravilno HRANIMO i u vreme KORONE I ŠTA SE NIKAKO NE SME

Božići post počeo je za Srpsku pravoslavnu crkvu, Rusku pravoslavnu crkvu, Jerusalimsku patrijaršiju i Svetu Goru

Objavljeno:

Božićni post, koji po značaju i trajanju dolazi posle Vaskršnjeg, počeo je danas, tradicionalno, 28. novembra, iako je za vernike, koji redovno poste sredom i petkom, ovog puta post praktično počeo juče.

Božići post počeo je za Srpsku pravoslavnu crkvu, Rusku pravoslavnu crkvu, Jerusalimsku patrijaršiju i Svetu Goru.

Post, koji traje 40 dana, uveden je po uzoru na Hrista koji je 40 dana proveo u pustinji u postu i molitvi, i u Starom zavetu dao zapovest Jevrejima da poste jer će i ''njegovi učenici postiti''.

Post podrazumeva prelazak na drugačiji režim ishrane, a ove godine održava se u vreme pandemije korona virusa, i to u trenutku kada je kovid 19 u svom najjačem naletu, a organizmu neophodna hrana koja će mu obezbediti jak imunitet.

foto: giphy

Starešina Crkve Stevog Đorđa na Bežaniji Vladimir Levićanin kaže za Tanjug da je pravilo posta isto kao i do sada, te dodaje da post ima blagotvorna dejstva na organizam i zdravlje ljudi. Božićni post nije strog, kaže sveštenik i dodaje da je individualno kako će i na kojin način vernici da poste.

- Postoje mere strožeg i blažeg posta za one ljude koji su nemoćni, bolesni, koji imaju tegobe, pa post sa hranom može da se ublaži - pojašnjava Levićanin.

Nutricionistkinja Tanja Bakrač pre nekoliko dana rekla da post podrazumeva izostavljanje namirnica životinjskog porekla i treba da bude raznovrstan, odnosno da je važno da se vodi računa da se unosi dovoljno nutrijeneta, belančevina, masti i ugljenih-hidrata.

- Post ne treba da bude jednoličan da ne bismo smanjili imunitet i da ne bi došlo do problema sa zdravljem. Posebno je važno ne izbegavati doručak. Tokom posta treba uzimati namirnice koje su sveže i sadrže vitamine, minerale i vlakna - ukazala je Bakrač.

Ona je dodala da tokom posta može doći do manjka vitamina D, u organizmu, jer se ne konzumiraju mlečni proizvodi, pa je potrebno jesti ribu ili uzimati suplemente tog vitamina. Uz vitamin D, važni su i vitamin B12 i vitamin C.

Levićan ukazuje i da je pandemija “velika nevolja i iskušenje”, ali, ohrabruje da, i prema Jevanđelju, “sve ima početak i kraj”, pa će i pandemja proći.

Dok traje borba sa epidemijom, dok su ljudi ugroženi, a lekari posrću pod teretom borbe, na ivici snaga, Levićanin ističe da svi treba da budu krajnje solidarni u pridržavanju epidemioloških mera. Post će nam pomoći da budemo bliže Bogu, ali da budemo više na usluzi jedni drugima i da više mislimo jedni na druge, zaključio je sveštenik.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.