SIMBOLI SRPSKIH GRADOVA OSVETLJENI U NARANDŽASTO! Ova boja ima jaku simboliku, a evo o čemu je reč, POTRESNO
Narandžasta kao simbol da se Srbija bori proti nasilja nad ženama, Foto: Foto: Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije

došlo je vreme

SIMBOLI SRPSKIH GRADOVA OSVETLJENI U NARANDŽASTO! Ova boja ima jaku simboliku, a evo o čemu je reč, POTRESNO

U partnerstvu s Vladom Srbije i ženskim nevladinim organizacijama, UN u Srbiji rade na digitalnim i inovativnim rešenjima za sprečavanje nasilja

Objavljeno:

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da se Srbija i ove godine pridružila globalnoj kampanji "16 dana aktivizma protov nasilja nad ženama".

"Ako ovih dana u Beogradu i brojnim lokalnim samoupravama u Srbiji vidite simbole gradova osvetljenih u narandžasto, od Avalskog tornja, Brankovog i mosta na Adi, tvrđave Kale u Pirotu, mosta Vrla na Koridoru 10, Petrovaradinske tvrđave u Novim Sadu i mnogih drugih, pomislite kako bi izgledalo naše društvo oslobođeno od nasilja, tolerantno i sigurno za sve naše građanke", navela je Mihajlovićeva u saopštenju za javnost.

Ona je podsetila da su ti u narandžasto osvetljeni simboli posvećeni upravo borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama.

"Ali, ako želimo da obezbedimo budućnost za žene koje trpe nasilje i generacije mladih koje tek dolaze, onda moramo svi mnogo više da radimo da nasilje sprečimo. Žene, niste same, prijavite nasilnike. Muškarci, nemate pravo da bijete i maltretirate žene. Svi mi nemamo pravo da ćutimo i zatvaramo oči pred nasiljem koje se dešava našoj komšinici, rođaki, majci, sestri, ženi na ulici. Prijavimo nasilje, spasimo živote žena”, poručila je Mihajlovićeva.

Zorana Mihajlović
Zorana Mihajlovićfoto: BETAPHOTO/MSGI SRBIJE/DS

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta Mihajlovićeve, Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka UN u Srbiji, istakla je da je ova kampanja jedna u nizu akcija za podizanje svesti u cilju zaustavljanja nasilja nad ženama i devojčicama, koje se nastavilo tokom pandemije kovid-19.

"U partnerstvu s Vladom Srbije i ženskim nevladinim organizacijama, UN u Srbiji rade na digitalnim i inovativnim rešenjima za sprečavanje nasilja, za podršku ženama i devojčicama i lakše prijavljivanje nasilja", rekla je Fransoaz Žakob.

Ona je istakla da nasilje nad ženama predstavlja prepreku postizanju jednakosti, razvoju, miru, i ostvarivanju ljudskih prava žena i devojčica.

"Suština Ciljeva održivog razvoja - da niko ne bude izostavljen - ne može se ispuniti bez iskorenjivanja svih oblika nasilja nad ženama i devojčicama. Divno je da se Srbija pridružila kampanji 16-dana aktivizma protiv nasil?a nad ženama", rekla je Fransoaz Žakob.

Globalna kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" obeležava se u celom svetu.

Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Cilj kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ jeste podizanje svesti i preduzimanje akcija za suzbijanje nasilja nad ženama. Kao deo ove inicijative, organizuju se događaji u zemljama širom sveta, kao i u Srbiji, a znamenitosti u gradovima su osvetljene narandžastom bojom, kako bi se skrenula pažnja na ovo važno pitanje, dodaje se u saopštenju.

"Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800 35 00 36."

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.