TRI MOGUĆA SCENARIJA BORBE PROTIV KOVIDA: Vakcinacija vodi ključnu ulogu, BORBA će trajati još minimum 400 dana!
Kolektivni imunitet je jako bitan, Foto: EPA/Ashley Crowden

KORONA VIRUS

TRI MOGUĆA SCENARIJA BORBE PROTIV KOVIDA: Vakcinacija vodi ključnu ulogu, BORBA će trajati još minimum 400 dana!

Pronalazak i registracija efikasne i bezbedne vakcine protiv kovida je samo deo problema s kojim će se svet suočiti

Objavljeno:

Da bi se zaustavila pandemija, potrebno je da se stekne kolektivni imunitet, što bi, u zavisnosti od proizvodnje i distribucije, moglo da se desi u roku od godinu dana do nešto više od dve godine, piše portal Statista

Da bi se konačno zaustavila pandemija koronavirusa, koja je za nepunih godinu dana širom sveta odnela preko 1,4 miliona života, potrebno je da se vakciniše 75 do 80 odsto svetske populacije. Ovo bi, ukoliko bi se pojačali proizvodni i distributivni kapaciteti u svetu, moglo da se desi već za oko 400 dana nakon pronalaska vakcine.

S druge strane, zdravstveni radnici širom sveta, osobe starije od 65 godina i druge ugrožene kategorije stanovništva bi mogle da budu zaštićene od kovida 19 već za 200 dana od pojave vakcine. Ovo su rezultati istraživanja objavljeni na portalu Statista, koji se bavi analizom statističkih podataka, a predvideo je tri scenarija globalne imunizacije nakon registracije prve vakcine.

- Godišnje se u proseku širom sveta proizvede 3,6 milijardi doza vakcina protiv virusnih infekcija. Maksimalni proizvodni kapacitet se procenjuje na 6,4 milijarde doza. Iako bi teoretski ovo moglo biti dovoljno da se za godinu dana stvori imunitet krda, više od polovine kapaciteta je alocirano za proizvodnju ostalih vakcina - navodi ovaj portal.

Pronalazak i registracija efikasne i bezbedne vakcine protiv kovida je samo deo problema s kojim će se svet suočiti. Masovna proizvodnja cepiva, distribucija i administrativna regulativa su samo neki od izazova koji čekaju svet, a prema „najgorem“ od scenarija u ovom istraživanju, ukoliko bi se proizvodnja nastavila raspoloživim kapacitetima, uz sva postojeća ograničenja lanca snabdevanja vakcinama, moglo bi se proizvesti 1,7 milijardi doza vakcina za godinu dana. Za stvaranje kolektivnog imuniteta bi trebalo više od dve godine.

U najboljem, ali i najnerealnijem scenariju, 5,9 milijardi doza bi moglo biti distribuirano za godinu dana, ali bi to podrazumevalo „visoko pojačanu proizvodnju“, odnosno da se veliki deo kapaciteta koji proizvode druge vakcine preusmeri na proizvodnju vakcina protiv kovida.

- Iako je ovaj scenario moguć, čini se kao najneverovatniji, jer bi to zahtevalo da se proizvodni kapaciteti povuku s pravljenja drugih vakcina. Podrazumevalo bi da stanovništvo u svetu bude u potpunosti voljno da se vakciniše, a zahtevalo bi i pojačavanje distributivnih kanala - navodi se u istraživanju.

Najrealniji scenario deluje onaj prema kom će godinu dana nakon pojave vakcine, uz delimično veću proizvodnju, biti distribuirano 2,8 milijardi doza vakcina godišnje, a imunitet krda će se postići za oko 400 dana. Svi scenariji predviđaju dovoljnu dozu vakcina da se vakciniše najugroženije grupe.

foto: Printskrin

Verica Jovanović, direktorka Instituta „Batut“, rekla je da će imunizacija stanovništva u Srbiji biti vanredna i preporučena:

- Najpre se vakcinišu zdravstveni radnici, ali istovremeno i starije stanovništvo.

Scenario 1

foto: Printscreen

Uz postojeće kapacitete u svetu, za 365 dana bi se moglo proizvesti 1,7 milijardi doza vakcina, a imunitetu krda bismo se približili za nešto duže od dve godine

Scenario 2

foto: Printscreen

Uz nešto pojačane proizvodne kapacitete i lanac distribucije, za godinu dana bi moglo da bude distribuirano 2,8 milijardi doza, a imunitet krda bi se postigao za više od 400 dana

Scenario 3

foto: Printscreen

Uz visoko pojačanu proizvodnju i novu logistiku za distribuciju, za godinu dana bi se distribuiralo 5,9 milijardi doza vakcina i postigao bi se kolektivni imunitet

Nabavka

Srbija obezbedila 1,8 miliona doza

Srbija je sklopila ugovor s „Fajzerom“ za nabavku 350.000 doza antikovid vakcina, dok je predsednik Aleksandar Vučić rekao da je država za ovu i celu sledeću godinu preko Kovaks sistema obezbedila 1,8 miliona doza vakcina. Pored američkog „Fajzera“, zahtev za licencu za iznošenje svojih kovid-19 vakcina na tržište juče je podnela i kineska kompanija „Sinofarm“.

foto: EPA-EFE/RDIF HANDOUT

Dr Ana Gligić

Kovid nestaje do kraja 2021.

foto: Youtube/Printscreen/Al Jazeera Balkans

Virusolog dr Ana Gligić kaže za Kurir da je potrebno da se vakciniše barem oko 60 odsto ljudi u svetu da bi se stekao kolektivni imunitet, a za njih je potrebno obezbediti i revakcinaciju.

- Korone se možemo rešiti na tri načina - da korona sama sebe pojede, zatim prokužavanjem, koje se već uveliko dešava, i vakcinacijom. Ako sve to udružimo, trebalo bi da se do kraja sledeće godine rešimo korone na globalnom nivou - kaže ona i dodaje da je veliki izazov obezbediti tolike količine vakcina.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media