SELO IZ NAŠEG KOMŠILUKA SPASAVA SVET! Evo kako se oni bore protiv pandemije
U neupadljivoj kući blizu Budimpešte, Foto: EPA-EFE/Javier Etxezarreta

SVAKA ČAST

SELO IZ NAŠEG KOMŠILUKA SPASAVA SVET! Evo kako se oni bore protiv pandemije

Budući da ribonukleinska kiselina s genomom dvostrukog lanca može biti štetna po ljudske ćelije, mora da se izvuče iz vakcine kako bi ona mogla da se primeni

Objavljeno: 20:35h

U neupadljivoj kući istočno od Budimpešte nalazi se malo porodično preduzeće, koje pomaže farmaceutskim koncernima širom sveta u razvoju vakcine protiv korona virusa.

Biolog Noemi Lukač (71) povukla se u selo Sirak, gde je svoju rodnu kuću pretvorila u laboratoriju svetske klase pod nazivom „English & Scientific Consulting" (SciCons). Ovde proizvodi senzor koji je toliko osetljiv da je dovoljno samo nekoliko grama da zadovolji godišnje potrebe globalne industrije.

- Proizvodimo monoklonska antitela- izjavila je Lukač za „Rojters“.

Antitela prepoznaju RNK sa genomom dvostrukog lanca (DcRNA). Reč je o nusproizvodu virusa koji signalizira prisustvo živog virusa i koristi se već izvesno vreme u naučnim istraživanjima.

Još je važnije što je dsRNA i nusproizvod postupka koji američki gigant „Fajzer“ i nemačka kompanije „BajoNTek“ koriste za proizvodnju eksperimentalne vakcine protiv kovida-19, a za koju se prošle nedelje, posle niza eksperimentalnih testiranja, ispostavilo da je oko 95 odsto efikasna, prenosi „Rojters“.

Budući da ribonukleinska kiselina s genomom dvostrukog lanca može biti štetna po ljudske ćelije, mora da se izvuče iz vakcine kako bi ona mogla da se primeni, prenosi "Rojters". Najrasprostranjenija metoda filtriranja jeste izlaganje vakcine antitelima koja se proizvode u mađarskoj kompaniji.

Antitela pokazuju da li u vakcini ima dsRNA i koliko je ima. Tek kada se iz vakcine izvuče sva dsRNA, ona može da se primeni na ljudima.

Bivša univerzitetska profesorka Noemi Lukač pažljivo je pratila trku za razvoj vakcine, pri čemu su je posebno privukli kandidati koji pomoću modifikovanih ćelija RNK treniraju organizam da prepozna i ubije korona virus. Metodologija modifikovanog RNK ili mRNK (engl. mRNA) potpuno je nova grupa lekova, a registracija vakcine protiv kovida-19 značiće da su prvi put odobreni i da može da počne masovna proizvodnja.

Katalin Kariko, takođe Mađarica, patentirala je metodu koja omogućava korišćenje RNK i obećava oslobađanje sveta ne samo od korona virusa, već i od niza drugih bolesti. Kariko, koja je sada potpredsednik nemačke kompanije BioNTech, jedan je od prvih klijenata mađarske kompanije SciCons.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.