SVI SRBI DANAS POSTE U ČAST VELIKOG SVETITELJA! Veliki je praznik, njega su POGUBILI ZBOG VERE
Sveti Jeron, Foto: Prinstcreen

NA DANAŠNJI DAN

SVI SRBI DANAS POSTE U ČAST VELIKOG SVETITELJA! Veliki je praznik, njega su POGUBILI ZBOG VERE

Jeron je rođen u gradu Tijani, a od ranog detinjstva morao je da sam stara o svojoj slepoj majci

Objavljeno:

Pravoslavni vernici danas obeležavaju dan Svetog Jerona (u pojedinim zapadnim crkvama poznatog i kao Sveti Eugen), sveca koji je mučen i ubijen zato što je odbio da služi vojni rok u Rimskoj armiji i što je javno zagovarao hrišćanstvo.

Jeron je rođen u gradu Tijani, a od ranog detinjstva morao je da sam stara o svojoj slepoj majci.

Kada su Rimljani počeli da skupljaju građane na obavezno služenje vojnog roka, Jeron je odbio da se prijavi. Plašio se da bi slepa majka bez njega brzo umrla, a ujedno nije želeo da oružjem ubija bilo koga, a naročito ne hrišćane na koje su tada redovno organizovani progoni.

Jeron je zbog odbijanja da služi vojni rok uhapšen, a sudija mu je izrekao smrtnu presudu. Predanje kaže da mu se u ćeliji pred izvršenje kazne javio anđeo koji mu je rekao da “ne mora da brine zato što neće služiti caru zemaljskom jer ga čeka večni život u carstvu nebeskom”.

U znak sećanja na Jerona i još 33 mučenika koji su zbog istog razloga pogubljeni danas je po kalendaru Srpske pravoslavne crkve posni dan.

Pravoslavci danas slave još i svetu mučenicu Tesalonikiju, Svetog Lazara Galasijskog, Svetog Aleksandra i Svetog Grigorija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.