BATUT SAOPŠTIO DOBRU VEST: Evo kolike su šanse da oni koji su PRELEŽALI KORONU zaraze nekoga!
Batut saopštio dobru vest, Foto: EPA/Tina Romano

PAŽLJIVO PROČITAJTE

BATUT SAOPŠTIO DOBRU VEST: Evo kolike su šanse da oni koji su PRELEŽALI KORONU zaraze nekoga!

Ipak, iz Batuta upozoravaju da su još uvek limitirana znanja o SARS-CoV-2 i imunitetu koji indukuje

Objavljeno:

Pitanje koje muči mnoge jeste da li osobe koje su preležale koronavirus i imaju antitela, u slučaju kontakta sa zaraženim i uprkos stečenom imunitetu, mogu biti “kliconoše”, odnosno da li mogu raznositi ništa čak iako po njihovo zdravlje neće biti posledica?

Da li se osobe sa antitelima moraju ponovo testirati i izolovati, odgovor stručnjaka iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

“Prema Evropskom Centru ѕa kontrolu i prevenciju bolesti, osobe koje su imale pozitivan test na korona virus ne trebaju da se stavljaju u karantin ili da se ponovo testiraju do tri meseca nakon kovid-19 infekcije ukoliko ponovo ne razviju simptome bolesti“, rekli su, za Telegraf.

Oni navode da se kod osobe koja je bolovala od kovida-19 tokom infekcije stvara specifičan imunski odgovor i da je mala mogućnost da će u prva tri meseca biti “kliconoše” sve i da dođu u kontakt sa nekim ko je zaražen.

“Koncentracija antitela i dužina njihovog trajanja u organizumu zavisi, pored ostalog, i od težine kliničke slike kod obolele osobe (što je teža klinička slika, to je, po pravilu, veća koncentracija antitela i duže zadržavanje u cirkulaciji). Antitela se, prema dosadašnjim saznanjima, zadržavaju u cirkulaciji 6 i više meseci, ali opadanje njihove koncentracije počinje već nakon trećeg meseca. Zahvaljujući sekretornim antitelima (IgA), u tom periodu je i manja mogućnost da će osoba nositi virus u sekretima organa za disanje (biti kontaminirana) i biti rizična za prenošenje infekcije na druge osetljive osobe”

Ipak, iz Batuta upozoravaju da su još uvek limitirana znanja o SARS-CoV-2 i imunitetu koji indukuje.

“Preporučuje se i osobama koje su se oporavile od COVID-19 da se pridržavaju propisanih mera zaštite”, zaključuju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.