SRBIJA JE NAKON OSAM GODINA POBEDILA UŽASNO OPASAN VIRUS: Odnosio živote širom sveta, a mi GA VIŠE NEMAMO
‚Dezinfekcija, Foto: EPA/Zsolt Czegledi

nije bilo lako

SRBIJA JE NAKON OSAM GODINA POBEDILA UŽASNO OPASAN VIRUS: Odnosio živote širom sveta, a mi GA VIŠE NEMAMO

Smrtnost je veća kod starijih osoba, naročito kod osoba iznad 75 godina života

Objavljeno:

U Srbiji ove sezone nije zabeležen nijedan slučaj zaraze virusom Zapadni Nil, koji prenose komarci, i to prvi put posle punih osam godina.

Najveći broj obolelih se pojavljuje u julu i avgustu, a nije retkost da se dešava ni u septembru i oktobru, međutim, prema najnovijem izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, u Srbiji do 7. novembra 2020. godine nije registrovan potvrđeni slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Srbija je ovom virusu, ove godine “odolela”, iako su komarci zaraženi Zapadnim Nilom bili prisutni u 11 gradova, i iako je ova groznica u Evropi potvrđena kod 308 osoba.

“Do 29. oktobra u zemljama Evropske unije (EU) u humanoj populaciji prijavljeno je 308 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila, i to u Grčkoj – 143, Španiji – 76, Italiji – 66, Nemačkoj – 12, Rumuniji – 6, Mađarskoj – 3, i u Holandiji i Bugarskoj po jedan. U istom periodu u zemljama EU registrovano je 36 smrtnih ishoda koja se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila, i to u Grčkoj – 22, Španiji – 7, Italiji 5, i u Bugarskoj i Rumuniji po jedan”, navodi se u izveštaju Instituta “Batut”.

Komarce zaražene Zapadnim Nilom imali smo u Subotici, Somboru, Paraćinu, Zrenjaninu, Pančevu, Кraljevu, na Paliću, u Apatinu, u Novom Sadu, Požarevci i u Beogradu.

Groznica Zapadnog Nila, inače, prisutna je na pojedinim područjima Evrope još od 60-ih godina prošlog veka, a sporadični slučajevi i manje epidemije u humanoj populaciji registrovani su u nekoliko zemalja istočne i južne Evrope tokom poslednjih 15 godina.

98 smrtnih slučajeva za 7 godina

Infekcija virusom Zapadnog Nila je zvanično prvi put registrovana kod građana u Srbiji krajem jula 2012. godine. Od 2012. do 2019. godine u našoj zemlji registrovano je ukupno 1.016 slučajeva zaraze i 98 smrtnih ishoda, zvanični su podaci Instituta “Batut”.

Groznica Zapadnog Nila je, inače, virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca. Većina inficiranih osoba, 80 odsto, nema nikakve simptome i znake bolesti. Кod manjeg procenta zaraženih osoba, oko 20 odsto, simptomi podsećaju na grip, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom (uvećanje limfnih čvorova).

Kod pojedinih osoba, dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju. Kod njih se javlja glavobolja, ukočen vrat, stupor (tupost), dezorijentisanost, koma, tremori, konvulzije, slabost mišića i paraliza. Nakon preležane infekcije često dolazi do razvoja dugotrajnih posledica, kao što su umor, gubitak pamćenja, teškoće prilikom hodanja, mišićna slabost i depresija.

Smrtnost je veća kod starijih osoba, naročito kod osoba iznad 75 godina života.

A, da bi slučaj infekcije virusom Zapadnog Nila bio potvrđen, uz ispoljenu kliničku sliku meningitisa, encefalitis i meningoencefalitisa, neophodno je da se potvrdi prisustvo odgovarajućih antitela u likvoru kod obolelog pacijenta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.