ZARAŽEN JE SKORO SVAKI TREĆI TESTIRANI: Drastičan skok u odnosu na juče, BROJKE U SRBIJI SVE LOŠIJE!
Koronavirus / Ilustracija, Foto: Nemanja Nikolić

NEMA OPUŠTANJA

ZARAŽEN JE SKORO SVAKI TREĆI TESTIRANI: Drastičan skok u odnosu na juče, BROJKE U SRBIJI SVE LOŠIJE!

Zabrinjavajući podaci o korona virusu u Srbiji - zaražen skoro svaki treći testirani građanin!

Objavljeno:

Drastično pogoršanje epidemiološke situacije u Srbiji - za samo dve nedelje broj novozaraženih koronavirusom u Srbiji se višestruko uvećao.

U prilog činjenici da je došlo do velikog pogoršanja govori i "Konov koeficijent" – procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih.

Naime, pre 27. oktobra dnevno je otkrivano od 341 do 757 pozitivnih na kovid, a danas je taj broj premašio 3.500. Kada se izračuna Konov koeficijent za poslednja 24 sata, dobija se udeo veći od 28 odsto, što znači da je skoro svaka treća testirana osoba zaražena korona virusom!

Kovid bolnice ubrzano se pune pacijentima već danima, gradovi u Srbiji proglašavaju vanredne situacije, a broj građana zaraženih koronavirusom u jednom danu nikada nije bio veći nego danas - 3.536.

Pogoršanje u odnosu na juče

Juče je broj zaraženih premašio 2.800, a takozvani Konov koeficijent iznosio je 21 odsto. Drugim rečima, juče je svaki peti testirani građanin Srbije dobio pozitivan rezultat na korona testu.

Ovaj broj, prema rečima samih članova Kriznog štaba, treba uvećati od 10 do 20 puta da bi se dobio stvaran broj zaraženih.

Istraživanja prokuženosti stanovništva koja su rađena u zapadnoevropskim zemljama – koliko ljudi ima antitela jer su preležali koronu – pokazala su da je broj zaraženih 10 do 20 puta veći od onog broja koji se zvanično registruje, istakao je dr Predrag Kon.

"Takvom analogijom ako imate 1.000 prosečno zaraženih na dan, vi onda dnevno imate oko 10.000 do 20.000 onih koji su zarazni, a da to i ne znaju. Mora se reći da oni polako prestaju da budu zarazni posle nedelju do deset dana, posle 14 dana svakako, tako da se taj broj ne može samo sabirati", pojasnio je dr Kon.

Iako je zabeleženo pogoršanje u odnosu na juče, ovo nije najviši "Konov koeficijent" koji smo zabeleželi - 8. novembra je iznosio 25,45 odsto, kada je od 8.299 testiranih registrovano 2.112 zaraženih, a u poslednjih deset dana se procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih kretao između pet i 19 odsto.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.