Veliki praznik: Danas se preobražava sve, prestaju vrućine i kupanje u rekama!
Foto: SPC

sveti dan

Veliki praznik: Danas se preobražava sve, prestaju vrućine i kupanje u rekama!

SPC i njeni vernici svetim liturgijama proslavljaju na današnji dan uspomenu na događaj koji se zbio na gori Tavor, kada se Isus Hristos, prema predanju, prvi put pred odabranim učenicima
Objavljeno:
foto: SPC

Kako se veruje u narodu, na Preobraženje ne valja spavati preko dana. Ko na taj dan odspava, veruje se da će se preobraziti tako da će cele godine biti dremljiv i krmeljiv. Dakle, ništa od popodnevne "dremke".

Isto tako, smatra se da nije dobro plakati na Preobražanje, jer će taj plač preći u naviku. A kako kažu stari, ne valja ni ceo dan provesti u mehani jer će ti ljudi postati zgubidani i raspikuće. Prema tome, u skladu sa novim tendencijama, trebalo bi izbegavati ne samo kafane, nego i kafiće i noćne klubove.

U nekim krajevima Srbije bio je običaj da devojke i žene tog dana odrade od svakog ženskog posla po malo, kako bi cele naredne godine bile vredne. Drugi su opet na ovaj dan kačili deci šapu od krtice ili novčić vezan crvenim koncem, kao zaštitu od uroka.

Od Preobraženja ni voda u rekama i potocima nije za kupanje. Tada se preobražava sva voda, ali istovremeno i postaje hladnija. Narod oko reke Jasenice veruje, za onoga ko se okupa nakon Preobraženja u reci, da ga može ujesti zmija.

(Espreso.co.rs / Beta)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.