MNOGI SE PLAŠE DA SE TESTIRAJU NA KORONU PA BOLEST UZNAPREDUJE! Pulmolog KCS poručila ljudima da se čuvaju!
Plumolog KCB, Foto: Printscreen Youtube

ŠOKANTNO

MNOGI SE PLAŠE DA SE TESTIRAJU NA KORONU PA BOLEST UZNAPREDUJE! Pulmolog KCS poručila ljudima da se čuvaju!

Gostujući na RTS-u doktorka Jelena Grbović je navela da je opravdano uvođenje ovakvih mera

Objavljeno:

Sve češće se pominje da će Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ponovo biti menjan. Cilj je da se efikasnije sprovode epidemijske mere. Kazne bi tako mogle da se naplaćuju na licu mesta, bez suđenja. Pulmolog KCS-a, doktorka Jelena Grbović navodi da je zdravstveni sistem umoran i da se nada da će nove mere pomoći u borbi protiv kovida 19.

Gostujući na RTS-u doktorka Jelena Grbović je navela da je opravdano uvođenje ovakvih mera.

- Ja se nadam da će ove nove mere koje će biti sprovedene, nadam se, vrlo brzo, pomoći zdravstvenom sistemu Republike Srbije da se izbori sa koronavirusom što je pre moguće i na najbezbolniji način. Ako to nije bilo moguće bez ovakvih, da kažem, drastičnijih mera onda je prosto opravdano uvođenje ovakvih mera - objašnjava Grbovićeva.

Ističe da u vreme epidemije mnogi pacijenti koji nemaju veze sa koronavirusom nisu došli na terapiju, kontrolu ili dodatnu dijagnostiku.

- U prvom talasu korone, ja sam radila u Dnevnoj bolnici na primeni hemoterapije. Mnogi naši pacijenti nisu dolazili neko vreme. Sada kad dođu na preglede sa novim dijagnostičkim rezultatima vidimo da je bolest kod nekih uznapredovala - objašnjava Grbovićeva.

Ističe da je sve to moglo da se spreči da su došli na vreme, ali da su se ljudi plašili.

- Ali, nadam se da će sa ovim merama dovesti do toga da se narod leči kako treba i na vreme - objašnjava Grbovićeva.

Većina zaraženih u početku bez simptoma

Ističe da masku treba nositi jer većina zaraženih u početku nema simptome.

- Treba da se nosi maska jer je pitanje momenta kada će se neki od simptoma pojaviti. Ne javlja se svaki simptom prvog dana od momenta zaražavanja. Za neke simptome je potrebno da prođe neko vreme - objašnjava Grbovićeva.

Grbovićeva navodi da jedan deo pacijenata ne zna kako se zarazio.

- Deo pacijenata zarazio se iz porodičnog kontakta, deo posle nekog slavlja, putovanja, a na pitanje kada i gde su se zarazili, dobar deo pacijenata je dao odgovor da apsolutno ne zna - objašnjava pulmolog Kliničkog centra Srbije.

Kako kaže, deo pacijenta je izjavio da je nosio masku i držao propisanu distancu dok je drugi deo priznao da nije poštovao propisane mere.

- Oni koji nisu nosili masku, to priznaju i smatraju to svojom velikom greškom - navodi Grbovićeva.

Šta se dešava sa plućima pacijenata nakon koronavirusa

Navodi da se pacijentima koji su preležali koronavirus relativno brzo vraća čulo ukusa i mirisa, ali da su im na plućima vidljive promene i nekoliko meseci nakon preležanog kovida 19.

- Vide se promene na plućima, vidljiva su zadebljana koja u zavisnosti od pacijenta do pacijenta mogu da traju duže ili kraće. Takođe, pacijenti se zamaraju - objašnjava Grbovićeva.

Dodaje da se u lečenju pacijenata trenutno koriste ustaljene tehnologije i metode lečenja, ali da primenjuju i novitete koji nastaju iz dana u dan.

Umoran zdravstveni sistem

Objašnjava da su zdravstveni radnici umorni, ali da uprkos tome daju sve od sebe da pacijentima pruže najbolju moguću negu.

- Mi smo toliko godina učili da moramo da izdržimo sve kada je ljudski život u pitanju. Nadam se da ćemo uz pomoć ovih mera koje su donete uspeti. Računam i na svest i savest građana. Apelujem na njih da nose maske u zatvorenom i otvorenom prostoru jer lakše je nositi masku nego biti na ventilatoru - poručila je Grbovićeva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.