SITUACIJA SE POGORŠAVA IZ SATA U SAT, IMAMO I PUNO ZARAŽENE DECE: Srpski lekari upozoravaju na TREĆI TALAS!
Srpski lekari upozoravaju, Foto: Printscreen/TV Pink

PERIOD KOJI POGODUJE VIRUSU

SITUACIJA SE POGORŠAVA IZ SATA U SAT, IMAMO I PUNO ZARAŽENE DECE: Srpski lekari upozoravaju na TREĆI TALAS!

Nalazimo se u trećem talasu pandemije koronavirusa

Objavljeno:

Iako smo prethodna dva talasa relativno uspešno pobedili, ovaj preti da ostavi najteže posledice, upozoravaju stručnjaci.

Nalazimo se u trećem talasu pandemije koronavirusa, a možemo reći da smo relativno uspešno prošli dva prethodna talasa, kaže za Pink dr Slobodan Milisavljević, koordinator za pandemiju Ministarstva zdravlja i načelnik odeljenja grudne hirurgije KC Kragujevac.

- Došla je jesen, dolazi i zima, period koji pogoduje virusu, pre svega jer se više vremena provodi u zatvorenom prostoru. Ukoliko se ne poštuju osnovne mere zaštite, očekivano je da se broj obolelih poveća. To se i dešava i to vidimo kroz broj pregleda u našim respiratornim centrima – kaže dr Milisavljević.

Dodaje da se u poslednjih nekoliko dana beleži porast pregleda u respiratornoj jedinici u Domu zdravlja Kragujevac, pa je tako samo juče pregledano 177 pacijenata, od čega je 44 bilo pozitivno. Od 44 pozitivnih, 35 je bilo iz Kragujevca, dok su ostali iz drugih delova Šumadijskog okruga.

- Sve ovo govori da je epidemija u porastu i da se situacija svakog dana, a možemo reći i svakog sata, pogoršava – kaže dr Milisavljević.

Prof. dr Vladimir Đukić, direktor KBC Dragiša Mišović objašnjava da bolnica radi u dvojnom režimu, te da je jedan njen deo angažovan za lečenje kovid pacijenata.

- Beležimo blagi porast broja obolelih i ovog puta imamo puno zaražene dece – 11 dece i 7 majki hospitalizovano je u našem kovid odeljenju. Beležimo i povećanje broja intubiranih pacijenata i pacijenata u Intenzivnoj nezi, jer je zdravstveni sistem u Beogradu koncipiran tako da najteži pacijenti doaze u KBC Dragiša Mišović – kaže dr Đukić za „Novo jutro“.

U drugom deli bolnice, u tzv. A bloku, nalazi se hitna služba, tretiraju se onkološki pacijenti i oni koji zahtevaju neodložne hirurške intervencije.

- To zahteva usložnjavanje i dupliranje medicinske tehnologije i dodatno angažovanje ljudi, posebno anesteziologa i medicinskih sestara intenzivne nege. Urađena je doobuka i dospecijalizacija sestara i lekara koji će se baviti lečenjem u intenzivnoj nezi, a i upisaćemo celu grupu mladih lekara na postdiplomske studije intenzivne medicine na Medicinskom fakultetu, pa ćemo ubuduće imati intenziviste i u respiratornoj, i u koronarnoj jedinici – kaže dr Đukić.

Ističe da se iz pandemije izvukla pouka, te da je napravljen strateški iskorak u funkcionisanju zdravstvenog sistema.

Dodaje da su deca koja se leče u KBC Dragiša Mišović u dobrom stanju.

- Kliničke slike mogu biti komplikovane i kod dece, ali su, na sreću, deca generalno zdrava populacija - kaže dr Đukić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Pink.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.