VANREDNO STANJE U SRBIJI JE UKINUTO KADA JE KONOV KOEFICIJENT PAO ISPOD 5%: Sada je ZNATNO VEĆI, svi su ZABRINUTI
Epidemiolog Predrag Kon, Foto: Printskrin

ZABRINJAVAJUĆE

VANREDNO STANJE U SRBIJI JE UKINUTO KADA JE KONOV KOEFICIJENT PAO ISPOD 5%: Sada je ZNATNO VEĆI, svi su ZABRINUTI

Ta brojka nazvana po epidemiologu Predragu Konu danas je eksplodirala i iznosi 6,43 odsto

Objavljeno:

Iako broj novozaraženih u jučerašnjem danu nije alarmantno skočio u odnosu na prethodnih nekoliko dana i iznosi 214 obolelih, jedna brojka je sve ostavila zabrinute - takozvani Konov koeficijent.

Ta brojka nazvana po epidemiologu Predragu Konu danas je eksplodirala i iznosi 6,43 odsto, a predstavlja odnos između broja pozitivnih i ukupnog broja testiranih kojih je juče bilo manje nego inače - 3.325 osoba.

Koliko je to zabrinjavajuće?

Da je ovo važan pokazatelj još na početku borbe sa korona virusom ukazao dr Predrag Kon, a kako je jednom prilikom objasnio za epidemiju se može reći da je pod kontrolom, pa čak i gašenjem kada je ovaj koeficijent ispod 0,5 odsto, odnosno kada je tek svaki 200. od svih testiranih pozitivan.

Jučerašnjih 6,43 odsto je najviša vrednost još od 12. jula kada je Konov koeficijent iznosio 7,09%. Zanimljivo je primetiti da do današnjeg dana od 27. aprila nije bio veći osim pomenutog datuma. Da, situacija je, stoga, kako i pretpostavljamo alarmantna.

Za samo jedan dan brojka je prešišala famoznu cifru pet i krenula u jednom nezaustavljiom zaletu ka osvajanju neslavnog rekorda.

Ako uzmemo u obzir i nekoliko proteklih dana, primetno je da je tzv. Konov koeficijent ispod tri odsto poslednji put zabeležen 13. oktobra i tada je iznosio 2,12.

Naredna tri dana oscilirao je između tri i četiri odsto, a juče je prvi put, još od jula meseca, premašio iznos od četiri odsto, da bi se danas približio rekordu iz sredine sedmog meseca (bio je i veći na početku epidemije, ali tada je bio znatno manji broj testiranih) što svakako treba da nam bude upozorenje za naredni period i opomena za poštovanje epidemioloških mera.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.