"IZVINJENJE NIJE DOVOLJNO, SADA ĆEMO RADITI OVAKO!" Nakon hapšenja, članovi Levijatana rade OVO!
Foto: Printscreen

imaju i snimke maloletnika

"IZVINJENJE NIJE DOVOLJNO, SADA ĆEMO RADITI OVAKO!" Nakon hapšenja, članovi Levijatana rade OVO!

"Šejmovanje" na društvenim mrežama, odnosno izazivanje osećaja stida i sramote kod osobe koja se snima, a zatim se snimak objavljuje na internetu, novi je metod grupe "Levijatan"

Objavljeno:

Šest članova pokreta "Levijatan" privedeno je u sredu zbog sumnje da su maltretirali i tukli Beograđanina M. B. (44), a onda ga primoravali da se snimi kako se izvinjava vođi pokreta Pavlu Bihaliju jer ga je ismevao na društvenim mrežama.

Ovakav vid "javnog izvinjenja" pod pretnjom postao je manir "Levijatana", a pre nekoliko dana objavili su "objašnjenje", koje se pre može protumačiti kao pretnja, da će na taj način kažnjavanja sprovoditi ponovo, piše "Blic".

"Šejmovanje" na društvenim mrežama, odnosno izazivanje osećaja stida i sramote kod osobe koja se snima, a zatim se snimak objavljuje na internetu, novi je metod nasilničke grupe "Levijatan". Oni su na ovaj način i ranije "kažnjavali" svoje žrtve, a pre nekoliko dana na meti su im već bile dve osobe.

- Ja sam J. Č, dolazim iz grada Zrenjanina i ovim putem želim da se izvinim prilikom onog snimka, ubuduće ako vidim takav događaj obećavam da ću ga sprečiti. Stvarno mi je žao zbog onog što se desilo - kazao je vidno posramljen mladić na snimku.

Zatim se pojaviljuje maloletnik, čije je lice prikriveno.

- Ja sam P. G. akter onog videa i ovim putem želeo bih da se izvinim što sam to počinio i da ću u svakom momentu kad vidim da se nešto loše dešava životinji, probati da pomognem - rekao je dečak sa snimka.

Kako se može saznati na zvaničnoj Fejsbuk stranici "Levijatana", ovi mladići su akteri snimka na kom se vidi zlostavljanje jedne mačke, koji je zgrozio Srbiju. Članovi "Levijatana" su organizovali potragu za njima, pronašli ih, a zatim naterali da se izvine za svoje zlodelo, sve to snimili i objavili.

Kako će snimanje javnog izvinjenja uticati na zlostavljače životinja da prestanu sa svojim gnusnim delima, nije baš najjasnije, ali "Levijatan" najavljuje da će ovakvih snimaka biti još u budućnosti.

- Naravno da izvinjenje nije dovoljno. Naš zakon je loš i ne prepoznaje ono što su ova dva stvora uradila. Međutim "Shaming kampanja" je nešto na čemu ćemo sada više raditi i čemu se vraćamo. To je jedino zakonski što možemo preduzeti pred upaljenim kamerama i pod okom javnosti - napisao je Pavle Bihali koji se nalazi na čelu "Levijatana" na svom Tviter profilu.

foto: Printscreen Youtube

Na pitanje drugih korisnika da li smatra da je snimanje i objavljivanje dovoljno da ne ponove ovako nešto, Bihali u duhu iskusnog delioca pravde odgovara da do sada "nije bilo recidiva" ali da ni posle zatvora nekada ne bude dovoljno, te da je "svakako za nauk". Dakle, ponovo smo se vratili u situaciju da Pavle Bihali sa svojim pratiocima, mladićima sumnjivih biografija i dosijea, deli pravdu, prevaspitava, kažnjava, sve to snima i objavljuje...

To što će ovaj slučaj mnogima izgledati kao "več viđeno" nije slučajnost, pošto je javnost u Srbija poslužena istim "specijalitetom" iz kuhinje prijateljske organizacije "Levijatana", "Srbske časti".

Septembra prošle godine, pripadnici grupe "Srbska čast" na čelu sa Bojanom Stojkovićem upali su u kuću porodice u neformalnom naselju Crvena zvezda u Nišu, zatim verbalno pokušali da prevaspitaju tinejdžera koji je prethodno snimljen kako bije konja i sve to su objavili na mrežama.

foto: facebook

Snimak se završava kadrovima na kojima se vidi kako oduzimaju konja romskoj porodici i odvoze ga. Zbog ovog slučaja reagovali su niška policija i tužilaštvo.

A iza kamere...

A šta se dešava iza kamere pre nego što nestane "šejming" snimak najbolje pokazuje upravo slučaj pretučenog M. B. Kako je muškarac ispričao, pripadnici "Levijatana" namamili su ga na određenu adresu na Zvezdari lažno se predstavljajući. Budući da je M. B. električar zakazali su mu električarski posao, a kada je došao na dogovorenu adresu sačekala ga je grupa od desetak mladića! Terali su ga da ispriča ono što su mu rekli kako bi ga snimili i to objavili na društvenim mrežama, a kada M. B. nije hteo, počeli su da ga udaraju. Tukao ga je ko je stigao, pretili su mu da je "mrtav čovek" i da će ga "odrobijati" sve dok muškarac nije uspeo da se izvuče i pobegne s lica mesta.

Samo jedan ostao u pritvoru

Sudija za prethodni postupak je doneo rešenje kojim je prema osumnjičenom Bojanu Kneževiću odredio pritvor do 30 dana zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo.

Knežević je inače rado viđen u društvu desničara i šarlatana srpske političke i društvene scene. On se inače nalazi na čelu "Četničke omladine".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.