ISPRAVKA: Događaj o kojem je snimljena serija o Titu predstavljen kao velika TAJNA
Tito, Foto: Printscreen / Youtube

ovo niste znali

ISPRAVKA: Događaj o kojem je snimljena serija o Titu predstavljen kao velika TAJNA

U tekstu se iznose neproveereni podaci

Objavljeno: 17:55h

*Napomena: Ovaj članak je ispravljen zbog insinucacije da je istorijski događaj napuštanja Beograda Josipa Broza Tita "velika tajna", što ne odgovara istini. Izmenjen je deo teksta u kojem se ovo tvrdilo, kao i naslov. Tekst je izmenjen na osnovu analize portala Raskrinkavanje.me

Na pojedinim portalima, uključujući i Espreso, preneta je i rekciklirana vest da je Josip Broz Tito je u septembru 1941. godine napustio okupirani Beograd i prebacio se na oslobođenu teritoriju u Zapadnoj Srbiji sa lažnom legitimacijom koju mu je obezbedio četnički vojvoda Kosta Milovanović Pećanac.

U tekstu se iznose neproveereni podaci?

Postoji veliki broj izvora koji govore o ovom istorijskom događaju, a o toj "dugo čuvanoj tajni" je snimljena igrana serija, piše portal Raskrinkavanje.me.

Serija od četiri epizode, reditelja Save Mrmka i scenariste Siniše Pavića, premijerno je emitovana 1986. godine na Televiziji Beograd. U njoj su detaljno i činjenično prikazani događaji vezani za Titov izlazak iz okupiranog Beograda. Na snimku (1:39:22) koji se može naći na Youtube-u može se vidjeti dijalog četničkog komandanta mjesta i Josipa Broza koji mu se predstavlja kao četnički funkcioner.

Dakle, ova tajna je toliko čuvana da je objavljena i na tadašnjoj televiziji.

Portal Raskrinkavanje upućuje čitaoce na knjigu Jovana Radovanovića, “67 dana užičke republike” koja je izdata 1972 godine i u kojoj se ovaj događaj i njegovi akteri detaljno opisuju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.