ČUDO NEVIĐENO! BOGORADICA SE JAVILA U CRKVI TOKOM MOLITVE: Odevena u zlato, CELA SRBIJA DANAS treba da ČUJE PORUKU
Služba, Foto: Privatna arhiva

veliki praznik

ČUDO NEVIĐENO! BOGORADICA SE JAVILA U CRKVI TOKOM MOLITVE: Odevena u zlato, CELA SRBIJA DANAS treba da ČUJE PORUKU

Vernici ovaj praznik obeležavaju kao pomen na crkveni događaj kada se Bogorodica tokom bogosluženja javila narodu okupljenom na molitvi u crkvi zvanoj Vlaherne u Carigradu dok je služeno svenoćno bdenije.

Objavljeno:

Vernici ovaj praznik obeležavaju kao pomen na crkveni događaj kada se Bogorodica tokom bogosluženja javila narodu okupljenom na molitvi. To se desilo 14. oktobra /1. oktobra po starom kalendaru/ 911. godine za vreme cara Lava Mudrog, kada je u Bogorodičinoj crkvi zvanoj Vlaherne u Carigradu služeno svenoćno bdenije.

Pokrov Presvete Bogorodice, zaštitnice hrišćanskog sveta, jedan je od najvećih posvećenih Bogomajci, a obeležava se sećanje na njeno čudesno pojavljivanje.

Prema predanju, ona se pojavila za vreme molitve u carigradskoj Bogorodičnoj crkvi 911. godine. Jevanđelsko predanje kaže da je bila obučena "u zlatokrasnu porfiru i sva je blistala u neiskazanom sjaju, okružena apostolima, svetiteljima, mučenicima i devicama", a u rukama je imala veliki šal kojim kao da je pokrivala narod.

foto: Privatna arhiva

Crkva je bila ispunjena pobožnim narodom i svi su bili duboko utonuli u molitvu. Pri dnu crkve nalazili su se Sveti Andrej Jurodivi i njegov učenik Epifanije.

U četvrti čas noći ugledali su Presvetu Bogorodicu iznad naroda, sa rasprostrtim omoforom na rukama kojim kao da zaklanjaše narod. Bila je odevena u zlatokrasnu porfiru i blistala okružena apostolima, svetiteljima, mučenicima i devicama.

Sveti Andrej pokaza rukom Epifaniju i upita ga da li i on vidi Bogorodicu kako se moli za sav svet, što Epifanije začuđen potvrdi. Radi toga događaja uvedeno je ovo praznovanje, da podseća na taj trenutak i na stalno pokroviteljstvo Presvete Bogorodice kada god to u nevoljama od nje molitveno tražimo.

Zbog toga se ona na pravoslavnim ikonama pojavljuje sa pokrovom u rukama okružena svetiteljima u belim haljinama. Njena odežda je simbol pokroviteljstva i zaštite od gladi, bolesti i pomora.

Crkva je oduvek proslavljala Presvetu Bogorodicu kao pokroviteljku i zaštitnicu roda hrišćanskog, koja svojim molitvama umilostivljava Boga prema grešnima.

Bezbroj puta pokazala se pomoć Presvete Bogorodice kako pojedincima tako i narodima, kako u miru tako i u ratu, kako u monaškim pustinjama tako i u mnogoljudnim gradovima. Pećka Patrijaršija proslavlja Pokrov Presvete Bogorodice kao svoju slavu.

Ovaj praznik je slava manastira Pećke Patrijaršije. Inače, poznat je i pod imenom Pokrovice, Bogorodičin pokrov i Ženski praznik.

U Popovom polju mnoge žene poste pred Pokrovice kako bi se pričestile na sam dan praznika. Slave ga žene da bi lakše rađale i podizale decu. Oni koji nemaju dece se mole na taj dan Presvetoj Bogorodici da dobiju decu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.