KORONA VIRUS NIJE NASTAO U LABORATORIJI: Srpska naučnica Isidora došla do NOVIH OTKRIĆA
Naučnica Isidora Stanković, Foto: Foto: Printskrin/TV Prva

OTKRILA

KORONA VIRUS NIJE NASTAO U LABORATORIJI: Srpska naučnica Isidora došla do NOVIH OTKRIĆA

Naučnica smatra da koronavirus nije mogao biti stvoren u laboratoriji

Objavljeno:

Pandemiju virusa korona prate i ništa manje opasne teorije zavere o nastanku kovida 19, od kojih je jedna i da je virus stvoren u laboratoriji.

Najnovija istraživanja pokazuju da je to malo verovatno, ali i da će biti veoma teško napraviti lekove za njega. To je suština naučnog rada čije nalaze je objavila naša naučnica, Isidora Stanković, doktorand biomedicinskih nauka koja radi i usavršava se u SAD.

Isidora ne istražuje koronavirus direktno, ali njeno istraživanje se bavi proučavanjem molekula RNK od koga nastaju proteini u našem organizmu.

"Moje kolege sa Harvarda i iz Kalifornije su objavile jedan veoma zanimljiv rad koji pokazuje da kovid 19 uništava proteine našeg imunog sistema. Dajle kada se inficiramo virusom ili bakterijom, naš imuni sistem koristi proteine da sazna da je virus u organizmu: Kod kovida 19 ovo ide malo drugačije jer na ćelijskom nivou on uništava proteine i onemogućava naš imuni sistem da sazna da je virus u organizmu i tako ruši tu prvu liniju odbrane", otkriva Stanković za "150 minuta".

"On za razliku od drugih virusa to radi na čak tri načina što je meni koja izučavam ćelije i RNK bilo potpuno fascinantno. Dakle, to je nešto što do sada nismo videli. I doktori su videli u praksi da što je teža klinička slika, to ima manje proteina imunog sistema koji se zovu interferoni".

Naučnica smatra da koronavirus nije mogao biti stvoren u laboratoriji.

"Ovaj virus koristi RNK, dakle kao što mi koristimo DNK za naše genetičke informacije kovid 19 koristi RNK. I tehnologija koje mogu da inžinjerišu RNK nema mnogo. Da ih ima one bi bile korišćene za bolesti koje nastaju tako što RNK pravi loš protein kao što je na primer spinalna mišićna atrofija s kojom smo se svi upoznali poslednjih nekoliko meseci".

Što se sličnosti sa HIV-om tiče, ona smatra da kod onih delova koji izazivaju infekciju kod ova dva virusa nema sličnosti.

"Kovid 19 je sličan virusu HIV-a 80 odsto, ali je isto tako sličan i virusu kijavice ili virusu koji izaziva prehladu", konstatuje Stanković.

Zašto je trenutno najbolje objašnjenje koje imamo to da je virus prešao na ljude sa slepog miša saznajte u video-materijalu:

Bonus video:

(Espreso.co.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.