OVA DEVOJKA MOŽE DA BUDE INSPIRACIJA ZA CELU SRBIJU: Katarina (27) je iz HOBIJA STVORILA pravu UMETNOST! (FOTO)
Katarina Stanković rođena je u Pirotu 1993. godine, Foto: Privatna arhiva

PREPORUČUJEMO

OVA DEVOJKA MOŽE DA BUDE INSPIRACIJA ZA CELU SRBIJU: Katarina (27) je iz HOBIJA STVORILA pravu UMETNOST! (FOTO)

Katarina je jedina umetnica ove vrste slikarstva iz Pirota i sebe voli da naziva ''lokal patriotom''

Objavljeno:

Neretko možemo čuti kritike kako je umetnost u našoj zemlji zapala u krizu. Na meti kritika posebno se nalaze mladi, njihova zaokupljenost društvenim mrežama i nezainteresovanost za kulturne tokove.

Mlada umetnica koja razbija ove predrasude je Katarina Stanković iz Pirota, dvadesetsedmogodišnja devojka koja je privukla našu pažnju svojim originalnim hobijem.

Katarina je diplomirala na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu i odmalena je pokazivala talenat za crtanje. Ističe da je i sama bila svesna da se razlikuje od svojih vršnjaka i vršnjakinja, ali je skromno čuvala talenat u svoja četiri zida. Međutim, dok je još uvek bila učenica srednje škole, dobila je inspiraciju da oslika zid svoje sobe i od tada započinje njen umetnički pravac - oslikavanje murala.

Reč je o originalnim i autentičnim umetničkim delima na zidu, koje Katarina radi potpuno ručno bez šablona i sličnih pomagala.

foto: Privatna arhiva

Iako realno oslikavanje murala na zidu u proseku traje tri do četiri dana, Katarini je potreban samo jedan dan! ‘’Kada krenem da radim u stanju sam da ništa ne jedem i ne pijem. Inspiraciju nalazim svuda oko sebe. Često budem toliko nestrpljiva u ostvarenju ideja da nekada ne mogu ni da spavam, jedva čekam da ustanem ujutru i počnem sa radom’’.

Ono što Katarininu priču čini još zanimljivijom jeste činjenica da je, za sada, jedina umetnica ove vrste slikarstva iz Pirota. Prvi ‘javni’ mural oslikala je u lokalnoj dečijoj igraonici još 2011. godine, te od tada postaje prepoznatljiva u svom rodnom gradu.

‘’Ljudi u Pirotu koji su poželeli da imaju murale u svojim lokalima uglavnom su pozivali umetnike iz Beograda da oplemene njihov prostor’’, navodi. Međutim, tu ulogu danas je preuzela njihova sugrađanka.

?????

A post shared by Katarina (@kdesign.murals) on

Njen cilj jeste da jednog dana poseduje sopstvenu firmu koja će nuditi širok spektar usluga, od projektovanja do oslikavanja enterijera. Ipak smatra da je još uvek mlada i da je pred njom dug put sticanja iskustva i veština.

Volela bi da ode na doškolavanje u inostranstvo, ali bi se uvek vratila u rodni kraj. Kroz osmeh ističe za sebe da je ''lokal patriota''.

Mladima poručuje da je veoma bitno da rade na sebi, budu uporni i istraju u svojim ciljevima. Takođe, da budu hrabri i oslobode se stega i strahova, jer tek tada mogu da budu ono što jesu. ‘’Budite strpljivi, za uspeh je potrebno puno truda, rada i odricanja’’, rekla nam je Katarina za kraj.

???#oslikavnjezidova #murals

A post shared by Katarina (@kdesign.murals) on

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mirjana Jovanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.