AKCIJA ESPRESA, PRIJAVITE PALMU! Pronašli smo ovo tropsko drvo na 3 lokacije, javite nam gde ih još ima, DOLAZIMO!
Palme iz Botaničke bašte, Foto: Ilustracija/Espreso.co.rs, Aleksandra Čolić

TROPSKI BEOGRAD

AKCIJA ESPRESA, PRIJAVITE PALMU! Pronašli smo ovo tropsko drvo na 3 lokacije, javite nam gde ih još ima, DOLAZIMO!

Za neke je potrebna veća nega, a u Botaničkoj bašti se stručnjaci o njima brinu na najbolji način.

Objavljeno:

Nedavno se velika frka digla oko sadnje palmi na Kalemegdanu, koju je organizovala gradska vlast. Neki dežurni "hejteri" su odmah ovo proglasili za "ludilo", i čak tvrdili da ove biljke neće preživeti zimu, te da "narušavaju prirodni ambijent Beograda".

Očigledno nisu znali da ovo nisu prve palme u Beogradu, već da ih odavno ima u raznim krajevima grada.

Tragali smo za njima i raspitivali se kada je koja posađena. Sada već možemo da ih uporedimo, jer smo ih pronašli na tri najpoznatije lokacije.

1. Palme na Kalemegdanu

Prvo smo posetili najnovije, 6 sveže posađenih palmi na Beogradskoj tvrđavi. Prema našim fotografijama teško biste mogli da zaključite da se radi o lokaciji u našoj zemlji. Ove sadnice stigle su direktno iz Španije, a svojim tropskim izgledom ulepšavaju ovu tvrđavu.

Palme na Kalemegdanu
Palme na Kalemegdanufoto: Aleksandra Čolić

2. Palme na novom Beogradu

Pored Kalemegdana i Novi Beograd ima svoje primerke i to ispred ugostiteljskog objekta. Ovi primerci stari su preko 10 godina, pa sumnje pojedinaca da palme u nasoj državi neće preživeti zimu nisu osnovane, ako posmatramo ove. Palme tokom zime skupljaju lišće kako bi se zaštitile, a vlasnik ih ubija u dodadnu foliju kako bi ih što više sačuvao.

Palme na novom Beogradu
Palme na novom Beogradufoto: Aleksandra Čolić

3. Palme u Botaničkoj bašti "Jevremovac"

U Botaničkoj bašti postoje tri vrste palmi. Jedna vrsta su pomenute, već posađene u Beogradu, druga vrsta potiče iz Afrike. Treću vrstu čine najviše i palme sa najvećim listovima. One se nalaze pored drveta banane i pripadaju tropskom delu Botaničke bašte.

Palme u Botaničkoj bašti
Palme u Botaničkoj baštifoto: Aleksandra Čolić

Nema sumnje da su svi primerci zdravi i lepi i da potsećaju na tropske predele. Za neke je potrebna veća nega, a u Botaničkoj bašti se stručnjaci o njima brinu na najbolji način. Svi, koji nisu imali priliku da odu na letovanje mogu da uživaju u pogledu koji bar jednim delom dočarava more.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.