ZBOG KORONE MNOGI RAZMIŠLJAJU O POVRATKU NA SELU: Dosta se radi, ali ima JEDNU VELIKU PREDNOST
Porodična kuća, Foto: RTS printscreen

druga priča

ZBOG KORONE MNOGI RAZMIŠLJAJU O POVRATKU NA SELU: Dosta se radi, ali ima JEDNU VELIKU PREDNOST

Život na selu je zdraviji i "normalniji", smatra Vitorović, "i sve je u neku ruku sigurnije"

Objavljeno:

Epidemija kovida-19 podstakla je mnoge da razmotre mogućnost napuštanja gradske sredine i iskoriste prednosti prirode, što bi svakako doprinelo i oživljavanju sela. Međutim, pojedini krajevi su i pre kovida-19 bili privlačni za život zbog svojih pogodnosti i blizine gradu.

Pre devet godina Milivoje Vitorović odlučio je da se iz Užica doseli u Rupeljevo, nedaleko od Požege, gde je kupio i obnovio napušteno seosko domaćinstvo.

Život na selu je zdraviji i "normalniji", smatra Vitorović, "i sve je u neku ruku sigurnije".

Doktor veterinarske medicine Veljko Milčanović ostao je vezan za porodično imanje, a pored posla u gradu, ne zanemaruje obaveze koje su sastavni deo života na selu.

"Samo iza rada stoje rezultati, stoje uspesi, sve drugo je prazna priča. Pa i na selu, na selu mora da se radi, ali je lepo i živeti i raditi. Pogotovo kad ima ljudi, kad ima druženja. Tu smo juče, prekjuče radili silažu, 10-15 ljudi, zanimljivo. Dosta se radi, ali je zanimljivo", priča Milčanović.

U pojedinim domaćinstvima obnavljaju krovove, a za Živorada Dikovića to je garancija da će selo i dalje živeti. On kaže da je sve je više povratnika iz gradova.

"Jedno sto godina je krovna konstrukcija, pa smo odlučili da je promenimo, uz pomoć dece i supruge. Ovde živimo, deca su u Beogradu, ali ovde dolaze da provedu vikend", ispričao je Diković.

Zahvaljujući tome, obnavljaju se i objekti koji imaju značaj za selo. A svečanost povodom takvih trenutaka ne može da prođe bez trubača.

Posle 35 godina dom u Rupeljevu dobio je krov. U jednom delu objekta, koji će biti poslovni prostor, uskoro će početi proizvodnja, dok će u drugom delu žitelji razmatrati dalji razvoj i budućnost ovog sela.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.