MOGLI BISMO DA SE UGLEDAMO NA NJIH: Dr Kisić saopštila koliko se dece zarazilo od 1. septembra!
Darija Kisić Tepavčević, Foto: Printskrin

KONFERENCIJA ZA MEDIJE

MOGLI BISMO DA SE UGLEDAMO NA NJIH: Dr Kisić saopštila koliko se dece zarazilo od 1. septembra!

Pratili ste presek stanja u vezi sa koronavirusom!

Objavljeno: 15:50h

Konferencija Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 je održana u Palati Srbija.

U Srbiji su u poslednja 24 sata na korona virus testirane 7.422 osobe, od kojih je pozitivno 75. U poslednja 24 sata preminula je jedna osoba. Na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalaze se 22 pacijenta.

Sva aktuelna dešavanja sa konferencije, pratili ste u našem lajv blogu.

Posle četiri nedelje od početka školske godine u osnovnim školama u Srbiji ima zaraženo 39 učenika, a u srednjim školama 16, rekla je epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević.

- Sem u jednom slučaju radilo se o sporadičnom oboljevanju, reagovalo se odmah, deca nisu išla u škole i nije došlo do zaražavanja u školskoj sredini. Sve čestitke i nastavnom osoblju i svoj deci, od kojih možemo dosta da naučimo, da se nadamo da će ovako da se nastavi i u narednom periodu - rekla je dr Kisić Tepavčević.

- 21. septembra u osnovnoj školi je prijavljeno dvoje dece a u srednjoj jedno. Dan kasnije nije bilo prijavljene dece u osnovnim školama, dok je jedan bio u srednjoj. 23. septembra nismo imali nijedan slučaj, dok je dan kasnije jedan učenik bio zaražen u osnovnoj, a dvoje u srednjoj - rekla je ona.

Darija Kisić Tepavčević
Darija Kisić Tepavčević foto: Printskrin

U Beogradu je registrovano 35 odsto osoba koje su pozitivne na korona virus, navela je dr Kisić-Tepavčević. Kako je dodala, manji je broj hospitalizacija i to su podaci koji ohrabruju.

- Na nedeljnom nivou je manji broj hospitalizacija, nego što je bio u prethodnom periodu. To su ohrabrujući podaci, ali to može vrlo brzo da se promeni,. spadamo u zemlje sa najmanjim rizikom od zaražavanja u Evropi. To smo uspeli svi zajedno pridržavanjem svih pravila, nadamo se da će to tako da potraje i u narednom periodu, kada ulazimo i u period respiratornih infekcija - rekla je Darija Kisić.

Situacija u školama

- od 1. do 20. septembra prijavljeno je 36 dece u osnovnim školama koji su bili pozitivni, kao i 12 dece u srednjim školama, imali smo i jedan slučaj transmisije u okviru odeljenja. Ukupan broj zaraženih za četriri nedelje je 39 učenika u osnovnim školama i 19 u srednjim. stabilna situacija u školama je pokazatelj bezbedne situacije u nastavi, nadamo se da će ovako da se nastavi i da će naša deca moći da ohađaju nastavu i u školskoj sredini - rekla je Kisić.

Nadzor nad putnicima iz inostranstva

- Od prošlog petka, pa do danas, prijavljeno je 32.000 naših građana, nakon popunjavanja testa samoprocene kod 45 građana je dobijen skor koji upućuje na prisustvo infekcije i oni su upućeni u kovid ambulantu - rekla je Kisić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.