Brak mi je propao, pa sam proverila koliko sam srpskih običaja ispoštovala! Šokirala sam se!
Foto: Giphy

Maler ili sujeverje

Brak mi je propao, pa sam proverila koliko sam srpskih običaja ispoštovala! Šokirala sam se!

Mladost, ludost kažu stariji ljudi, ali nije to za džabe, ima istine u pričama naših baba i deda
Objavljeno: 22:43h
foto: Thinkstock

5. Belim lukom protiv uroka

Običaj je da mlada u toku spremanja za venčanje stavi čen belog luka u nedra radi uroka.

Diskutabilno je da li bi me mladoženja odmah ostavio zbog mirisa ili omamljen ostao večno (u nesvesti). Poenta je da svakako to nisam uradila, a da li je verovanje tačno. Pa ja sam živi primer. Idemo dalje...

foto: Shutterstock

6.Biseri

Na dan venčanja mlada ne sme da nosi bisere, jer oni simbolizuju suze. Predanje kaže da će, ako ih bude nosila, proliće mnogo suza tokom braka.

Bez ikakve šale, venčanicu nisam imala, ali kao imala sam belu bisernu ogrlicu kako bih izvukla neki prosek elegancije, ako mi ne verujete mogu da potražim i sliku kao dokaz. Dakle jedina stvar koju SAM uradila, nije trebalo. Sjajno!

foto: Reddit

7. Desna noga

Sreća je da mlada izađe iz crkve tako što će stati na prag prvo desnom nogom.

Ok, ovo stvarno ne znam. Pa ko još misli o tome kojom nogom će da zakorači kada je mladi bila prekopotrebna cigareta posle 8346728364 minutnog venčanja u crkvi. Dakle još jedan "fejl" (propast).

foto: Thinkstock

8. Crvena haljina

U nekim delovima Srbije, običaj je da mlada posle ponoći obuče crvenu haljinu umesto venčanice. To simbolizuje veliku ljubav u braku.

Da spavam u haljini? Ok, možda bi neka seksi crvena spavaćica mogla da bude rešenje, ali ne...presvukla sam se u "Jack Daniels" majicu i spavala!

Dakle, naravoučenije! Ja ništa od ovoga uradila nisam, brak se rasturio posle baksuznih 7 godina, a sada sam solo žena.

Kad bolje razmislim, možda, ako bude sledeće prilike, ispoštujem bar neke običaje, čisto testa radi,odnosno novog teksta, možda potraje bar 14 godina? Ili nađem supruga koga volim, koji mene voli i koji će biti moj "partner u zločinu" u svakom smislu te reči.

Ne bazirajte svoj život prema horoskopu, običaju i sujeverju. Život kreirate vi, a ne crna mačka koja vam je prešla put. Pamet u glavu i pametno birajte, tradiciju ostavite da ispoštujete familiju, ne očekujte da će vam to ispuniti život i sreću.

(N.Atanacković)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.