U DANIMA KOJI SLEDE PORAST BROJA ZARAŽENIH: Dr Tiodorović upozorava, razlog nisu samo letovanja
Branislav Tiodorović, Foto: PRINTSKRIN / TANJUG

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

U DANIMA KOJI SLEDE PORAST BROJA ZARAŽENIH: Dr Tiodorović upozorava, razlog nisu samo letovanja

Kada je reč o "sudaru" korone i gripa, dr Tiodorović ima prilično optimistične procene

Objavljeno:

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović uključio se u jutarnji program RTS-a, gde je govorio o epidemiološkoj situaciji koja nas očekuje u narednim danima.

"Mislim da je realno očekivati porast zaraženih, procena je povećanje u narednih 15-20 dana, ne samo zbog ovih koji se vraćaju sa letovanja, imamo i unutar Srbije situacije u nekim gradovima koja su prisutna. Iako smo mi u ovom delu Evrope trenutno najbolji, treba da budemo oprezni. Juče sam dobio informaciju da ako u jednom gradu postoji veći nadzor, onda se građani 'sele' u drugi grad da prave slavlja i slično...".

Dr Tiodorović istakao je da ipak veruje u savest građana.

"Jutros je situacija u Kliničkom centru da nemamo umrlih, nemamo povećanje zaraženih, do ovakvih rezultata smo došli jer su građani sprovodili mere. Ako pogledate tabelu, mi smo u donjem delu tabele, ali zato je Crna Gora na trećem mestu, Nemačka, Francuska, Italija, Španija imaju povećanje obolelih, toga se bojim i kod nas, zato moramo da apelujemo na građane".

On je istakao da su turisti rizični, ali da pre svega moramo da razmišljamo o starima i hroničnim bolesnicima.

"Mislim da su škole najsigurnije mesto, bez obzira na 52 zaraženih učenika, ali nemaju tegoba. Moramo više da razmišljamo o prosvetnim radnicima, oni rade odgovoran posao. Moram i da pozovem roditelje da budu odgovorni, ali moj stav je da deca moraju da idu u školu".

Kada je reč o "sudaru" korone i gripa, dr Tiodorović ima prilično optimistične procene.

"Teško je dati bilo kakvu procenu, otvorili smo granice, gripa je malo na južnoj polulopti jer se primenjuju mere za kovid. Očekujem da se situacija prati i da će situacija biti relativno mirna. Nadamo se da će što pre biti i vakcina za kovid i da će prognoze biti optimističnije nego što smo mislili".

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.