TURIZAM JE ZAVIJEN U CRNO,  TEŠKI DANI TEK DOLAZE: Turistički vodiči su bez posla i na ivici EGZISTENCIJE, rade OVO
Manifestacija Sačuvajmo turizam / Ilustracija, Foto: Ilustracija/Aleksandra Čolić

nazire li se kraj?

TURIZAM JE ZAVIJEN U CRNO, TEŠKI DANI TEK DOLAZE: Turistički vodiči su bez posla i na ivici EGZISTENCIJE, rade OVO

Sagovornica portala Espreso.co.rs ističe da je turističko tržite prilično zatvoreno, mnoge ture su otkazane

Objavljeno: 16:47h
Jovana Jovanović

Usled pandemije koronavirusa turizam je pretpeo ogromne gubitke! Prema podacima Svetskog saveta za turizam i putovanja ova privredna grana čini 10,4 osto globalnog BDP-a i u njoj radi 320 miliona ljudi!

Naime, zatvaranje granica, kao i nagli pad turističkih putovanja su u svetskom turizmu izazvale gubitak od oko 320 milijardi dolara prihoda zbog koronavirusa koji je zahvatio čitavu planetu, navedeno je u izveštaju Svetske turističke organizacije. Inače, to je tri puta više nego što je ovaj sektor izgubio tokom globalne recesije u periodu od 2007. do 2009. godine.

foto: Aleksandra Čolić

Tim povodom, predstavnici Udruženja turističkih vodiča Srbije održali su peti po redu "Javni čas" u Pionirskom parku gde su apelovali za pomoć turističkoj industriji ukazujući na to da se nalazi u teškom položaju zbog globalne krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Član Upravnog odbora Udruženja turističkih vodiča Srbije Jelena Stanković kazala je kako su performansom želeli da skrenu pažnju na probleme u kojem se našao turistički sektor jer su mnogi turistički vodiči ostali bez posla, a oko 300 njih bez paketa pomoći države koji obuhvataju isplatu minimalaca i odlaganje poreza i doprinosa na zarade.

foto: Aleksandra Čolić

Na manifestaciji "10 minuta za spas turizma- Sačuvajmo turizam", koja je bila održana 25.08 u četiri najveća grada Srbije, uputili smo apel državnim institucijama. Već pet meseci su turistički vodiči, kao i turističke agencije bez posla, te su neke naše kolege zbog ovako loše situacije bile primorane da napuste turistički sektor i posvete se nekim drugim poslovima kako bi se izborili za sopstvenu egzistenciju. Pojedine naše kolege sada rade u kol centu gde su imale sreću da iskoriste to svoje znanje stranih jezika, a ima i onih koji rade dostavu hrane jer su tu našli posao, te stoga ne znamo da li će se ikada više vratiti turizmu", kaže za Espreso.co.rs, članica Upravnog odbora Udruženja turističkih vodiča Srbije Jelena Stanković.

1 / 13 Foto: Aleksandra Čolić

Apel turističkih radnika koji je pročitan na manifestaciji 25. avgusta objavljujemo u celosti.

Turistički vodiči, turističke agencije – receptivne (dovode strane goste u Srbiju) i emitivne, kao i rent-a-car agencije već pet meseci su bez posla i prihoda, pa je situacija gotovo katastrofalna sa stanovišta preživljavanja", navodi se u apelu.

foto: Privatna arhiva

Stanković za Espreso.co.rs kaže da su se obratili Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija za pomoć radi ublažavanja posledica pandemije kovid-19. Napominje, radnici koji rade na Ugovor o privremeno-povremenim poslovima, kao i oni koji rade pod Ugovorom o autorskom delu, nisu dobili pomoć od države.

Aktuelni ministar turizma Rasim Ljajić je jednom prilikom spomenuo globalnu turističku branšu i kazao da će se tek videti hoće li biti prostora za pomoć. Suština je da pokušavamo da se izborimo za kolege koji rade na Ugovor o privremeno-povremenim poslovima, kao i one koji rade na Ugovor o autorskom delu jer oni nisu dobili pomoć od države", objašnjava Stanković.

foto: Aleksandra Čolić

Nikad gora sezona

Sagovornica portala Espreso.co.rs ističe da je turističko tržite prilično zatvoreno, mnoge ture su otkazane i sl.

Otkazano je dosta tura koje inače radimo, pogotovo kada su u pitanju strani turisti koji bi da posete Srbiju. Otvorilo se tržište za Egipat i Tursku, ali to je daleko manji broj od onog iz prošle godine. Takođe, imali smo i ture kruzerima koji plove Dunavom, ali je to sve nažalost otkazano. U narednom periodu ćemo videti koliki su gubici, ali je sasvim sigurno da su i gradski hoteli na ogromnom gubitku", zaključuje Stanković.

foto: EPA-EFE/ Csilla Cseke

Podsećamo, i zaposleni u turističkim agencijama u Nišu su se nedavno odazvali pozivu Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) gde su učestvovali u zajedničkom apelu pod nazivom "Deset minuta za spas turizma". Inače, cilj apela je da pokaže kako se zaposleni nalaze u teškoj ekonomskoj situaciji i da zbog epidemije korona virusa već mesecima nemaju prihode.

Od nadležnih institucija zatražena je finansijska pomoć u vidu isplate bruto minimalca za šest meseci, otpis poreza i doprinosa za prva tri meseca opšte pomoći privredi, moratorijum na obaveze prema finansijskim institucijama u narednih devet meseci, dodatna sredstva samo za sektor turizma i transporta u Fondu za razvoj, sa ubrzanom procedurom odobravanja i isplate kredita, i odlaganje obaveza plaćanja poreza na imovinu preduzeća i poreza na dobit dok traju vanredne okolnosti, prenosi agencija Beta.

foto: Privatna arhiva

Prema pisanju agencije Beta, turistički radnici i zaposleni u javnom prevozu zatražili su i nefinansijsku pomoć koja bi se ogledala u izmena određenih podzakonskih i zakonskih akata koji bi u ograničenom vremenskom periodu omogućili lakši rad u tim sektorima.

Apel za pomoć, prema rečima niških turističkih radnika, ostao je bez odgovora predsednika Srbije, Vlade Srbije, Ministarstva trgovine i turizma iako je potpuno izvesno da će za oporavak sektora turizma biti potrebno duže vreme.

Takođe, zahtev za pomoć je upućen kabinetu premijerke Srbije Ane Brnabić, Ministarstvu finansija, Ministarstvu privrede, Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Iza ovog zahteva za dodatnu pomoć turističkom sektoru stoji pet udruženja koja okupljaju više od 300 turističkih agencija u Srbiji: Udruženje turističkih agencija Srbije UTAS, Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije YUTA, Poslovno udruženje turističkih agencija ATAS, Asocijacija nezavisnih turističkih agencija ANTAS I Udruženje receptivnih agencija Srbije (URA).

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.