Udarala glavom u orman, ispuštala jezive krike, kao da je NEKA SILA BACALA PO SOBI: Užičanka jedva ostala živa!
Gljive, Foto: Profimedia

STRAŠNE SCENE

Udarala glavom u orman, ispuštala jezive krike, kao da je NEKA SILA BACALA PO SOBI: Užičanka jedva ostala živa!

Gljivarstvo je preozbiljna materija, a samopouzdanje nije saveznik u bavljenju gljivama, kaže Milka Adžić Dragojević, gljivarka iz Užica

Objavljeno:

"Kao da ju je neka sila bacala po sobi. Ništa nije govorila, ni lekarima nije mogla da kaže zbog čega joj se slošilo i kakve tegobe ima. Tupi udarci koji su se čuli, ispostavilo se, potekli su od udaranja glavom u ormar dok je halucinirala. Glas koji je dopirao odnekle nije bio artiklulisan, neko neljudski, više je ličio na urlik, skičanje".

Ovako je za "Blic" prepričala Tijana Gerovasilis, profesorka srpskog jezika koja radi kao taksistkinja, situaciju u kojoj je zatekla i spasila svoju komšinicu M. V. za koju se kasnije ispostavilo da se otrovala gljivama.

Ispostaviće da je ova Užičanka imala sreću da je komšije nađu, jer ovaj otrovni zalogaj može da bude smrtonosan.

Ako ste ljubitelji gljiva i odlučite da ih sami uberete i spremite tom priliko morate da budete veoma oprezni, jer izgled jestivih i otrovnih često može da zavara.

Gljivarstvo je preozbiljna materija, a samopouzdanje nije saveznik u bavljenju gljivama, kaže za "Blic" Milka Adžić Dragojević, gljivarka iz Užica.

Koju otrovnu pečurku je M. V. ubrala na Jelovoj Gori i pojela, objašnjava naša sagovornica, nezahvalno je govoriti, sve bi se svelo samo na pretpostavke.

- Bez analize sadržaja želuca i ostataka hrane sve je u domenu aproskimacije. Volela bih da kada ta žena izađe iz bolnice razgovaram sa njom i da mi kaže šta misli koje je vrste gljiva brala i na osnovu njene priče bi mogla da kažem koje slične vrste su otrovne i koje je mogla da zameni i pojede. Do tada, ako je verovati pričama kako su njene tegobe izgledale, mogu samo da nagađam da je pojela pečurku amanita muscaria – muharu koja ima psihoaktivne supstence koje znaju da proizvedu halucinacije. Sindromi trovanja muharom nastaju nekoliko sati kasnije, a M. V. je doručkovala pečurke a pozlilo joj je popodne - kaže Milka Adžić Dragojević.

Postoji, dodaje ona, više vrsta trovanja gljivama. Što su simptomi kasniji to su sindromi trovanja ozbiljne, a u tim sluačajevima čovek je u božjim i rukama lekara. Kod zelene pupavke, jedne od najotrovnijih vrsta, simptomi se mogu javiti i nekoliko dana kasnije, "kada i zaboraviš da si jeo gljive".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.