DANAS JE JEDAN OD NAJMOĆNIJIH SVETACA U PRAVOSLAVNOM SVETU: Svi vernici MORAJU da ispoštuju 1 OBIČAJ!
Aleksandar Nevski, Foto: Sergej Ejzenštajn/Youtube/Alexander Nevsky

POBEDNIK SA NEVE

DANAS JE JEDAN OD NAJMOĆNIJIH SVETACA U PRAVOSLAVNOM SVETU: Svi vernici MORAJU da ispoštuju 1 OBIČAJ!

Sazidao je mnogobrojne crkve i učinio bezbroj milostivih dela

Objavljeno:

SPC i vernici obeležavaju danas prenos moštiju ovog svetitelja iz Vladimira u Petrograd (Sankt Peterburg), u lavru Svetog Aleksandra Nevskog, gde se nalaze i sada.

Aleksandar Nevski je sin kneza Jaroslava. Od malena je bio okrenut Bogu. Bio je veliki borac za pravoslavlje.

Pobedio je Šveđane u borbi na reci Nevi 15. jula 1240. godine, pa je zbog toga i nazvan Nevskim. Zbog njegove mudrosti i snage uvažavao ga je i tatarski kan.

Sazidao je mnogobrojne crkve i učinio bezbroj milostivih dela.

Rođen je 30. maja 1220. godine, a upokojio se kada je imao 43 godine.

U Srbiji ga slavi (6. decembra) mali broj porodica. Na Dorćolu u Beograduse nalazi crkva Svetog Aleksandra Nevskog koju je podigao kralj Aleksandar Karađorđević. On je Aleksandra Nevskog smatrao svojim zaštitnikom.

Ruska crkva kanonizovala je Aleksandra Nevskog zbog njegovih hrišćanskih vrlina, a tokom vremena stvarale su se i priče o čudima vezanim za njegov lik.

Jedna od takvih priča je da se u crkvi gde je počivalo telo sveca, jedne noći sveće su se navodno upalile same od sebe, a dva starca izašla su iz oltara i prišla njegovom grobu, govoreći: "Aleksandre, ustani i spasi praunuka Dimitrija, koga napadaju tuđinci".

Prema priči, Aleksandar je ustao iz groba i krenuo s njima, a sve to je navodno video čovek koji brine o crkvi i o tome izvestio crkvene vlasti. Sveštenici su mošti Aleksandra Nevskog postavili u kivot i tom prilikom su bolesnici, prilazeći im s verom, dobili isceljenje.

Arhimandrit Jefrosin je video kako se sveća pored groba Aleksandra Nevskog sama zapalila od nebeskog plamena.

Prema verovanjima, na današnji dana valja popiti čašicu rakije. Običaj je da se gosti dok su još na kućnom pragu ponude rakijom i nazdrave.

O Nevskom je snimljen i jedan od najboljih filmova u istoriji, istoimeno remek delo Sergeja Ejzenštajna, za koje je muziku komponova Sergej Prokofjev.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.