SRPSKI POLJOPRIVREDNIK VEĆ 40 GODINA NEPOGREŠIVO PROGNOZIRA VREME: On ima jednu veliku TAJNU kako to radi
Ilustracija, Foto: Print Screen Youtube

HIT PRIČA

SRPSKI POLJOPRIVREDNIK VEĆ 40 GODINA NEPOGREŠIVO PROGNOZIRA VREME: On ima jednu veliku TAJNU kako to radi

- Kada morke „pevaju“, znam da će biti lepo vreme

Objavljeno:

Povrtar iz Kikinde Radovan Sivčev (68) već 40 godina ima nepogrešive meteorologe. Njegove morke reaguju na svaku promenu vremena, a signalima koje prepoznaje, zna šta mu je činiti na njivi.

Pored ovih retkih pernatih ptica iz familije kokošaka, druga vremenska prognoza Radovanu nije potrebna. Za rad na njiivi ovom najstarijem povrtaru u Kikindi vremenska prognoza je od velike koristi. Tu od televizije nema vajde, iskusno tvrdi Radovan.

- Kada morke „pevaju“, znam da će biti lepo vreme. Čim počnu da ispuštaju zvuke poput „čokanj“, „čokanj“, „čokanj“, sasvim je sigurno da će pasti kiša ili sneg-tvrdi ovaj povrtar-Dok meteorolozi omanu u najavi vremena, morke su nepogrešive već 40 godina, a moj posao na njivi mnogo zavisi od vremenskih prilika-priča Sivčev koji na njivu ne ide bez morčije vremenske prognoze.

U dvorištu drži i kokoške, petlove i svinje, ali morke su mu višestruko korisne. Ova neobična i korisna živina, poznata i pod nazivom „biserke“ zbog biserno- sivog i gustog perja, pored toga što je vrstan prognostičar vremena, ima veliku hranljivu vrednost i rasteruje štetočine.

- Imam ih preko 20 komada. Njihovo meso i jaja su specijaliteti i izuzetno su zdravi. Hranljiviji su od kokošijih, ali i dosta skuplji. Supa od morke je najlepša. Preporučuje se bolesnicima, jer ima i lekovita svojstva.

Meso je tamnije boje u odnosu na kokošije, bogatije je mineralima, vitaminima i proteinima, a jaja su sitnija i imaju tvrđu i pegavu ljusku-nabraja povrtar i dodaje-Pacovi beže od njihovog „pevanja“, tako da deratizacija nije potrebna. Morke glasom upozoravaju na pojavu glodara, a za razliku od kokošaka, ne diraju zasade, sve dok postoji i jedan insekt u blizini, pa mogu da budu od koristi i u organskoj proizvodnji-navodi Radovan Sivčev.

Morke imaju samo jednu manu-Mnogo su bučne-kaže on. U to smo se i sami uverili prilikom posete ovom domaćinu, kada su prestrašene od nepoznatih osoba na njihovoj teritoriji bežale ne sve strane, zbog čega ih je bilo teško„uhvatiti“ fotoaparatom.

Ipak, da prognostičarke nisu tako glasne, ne bi ni Radovan znao kako da planira posao, pa mu je, kaže, buka zanemarljiva, a morčija „pesma“ zlata vredna.

Mladi beže od njive

Najstariji povrtar u Kikindi dobijao je brojna priznanja za proizvodnju paradajza i krastavaca u vreme kada su i firme u Kikindi doživljavale procvat. Njihovom propašću, poljoprivredna proizvodnja izgubila je na značaju i promociji.

- Mladi danas nemaju želju da se bave povrtarstvom. To je veliki posao, potrebno je puno ulaganja, najpre podići seme, sačuvati ga, pa tek onda brati plod. Sve radim bez prskanja, samo motikom i okopavanjem, što je vrlo naporno-kaže Radovan Sivčev.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.