KAKVE VESTI ZA PENZIONERE U SRBIJI! Oglasila se DRŽAVA, evo šta čeka najiskusnije sugrađane
Povećanje penzija, Foto: Beta / Dragan Gojić

SJAJNA VEST

KAKVE VESTI ZA PENZIONERE U SRBIJI! Oglasila se DRŽAVA, evo šta čeka najiskusnije sugrađane

Zahvaljujući napretku ekonomije države i rastu zaposlenosti konstantno se uvećavaju prihodi Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje po osnovu doprinosa

Objavljeno:

Januarske penzije biće uvećane u skladu sa „švajcarskom formulom“ čime će se nastaviti unapređenje standarda penzionera i u 2021. godini, kako je to najavio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Ukupno povećanje penzija u periodu 2012.-2021. godine je 30,9 odsto, a za penzionere koji primaju novčani iznos kao uvećanje uz penziju je 37,5%, što znači da osoba koja je imala 20.000 dinara 2012. godine imaće 27.499 dinara, a ko je imao 30.000 dinara imaće 39.284 dinara.

„Penzijski sistem poslednjih godina pokazuje kontinuirano pozitivno kretanje u skladu sa postignutom fiskalnom konsolidacijom, dostizanjem ekonomske stabilnosti. Preduzetim merama stvoren je čvrst osnov za nastavak pozitivnog trenda i u narednim godinama. Zahvaljujući uspostavljenoj fiskalnoj disciplini, obezbeđen je stalni rast visine penzija kroz redovna usklađivanja, a takođe su uvedene i dodatne isplate penzionerima, ali bez narušavanja održivosti sistema. Prema tome, na održiv način se unapređuje rast standarda penzionera“, rekla je direktorka Fonda PIO Dragana Kalinović.

Zahvaljujući napretku ekonomije države i rastu zaposlenosti konstantno se uvećavaju prihodi Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje po osnovu doprinosa, čime se smanjuje potreba za dodatnim finansiranjem iz budžeta.

Naplata izvornih prihoda Fonda od 2012. godine ima izrazito pozitivan trend i od 51,1% koliko su doprinosi učestvovali u prihodima Fonda 2012. godine, u 2019. su činili 74,6% ukupnih prihoda. Pozitivan trend je nastavljen u 2020. godini. Do proglašenja vanrednog stanja zbog pandemije, naplata izvornih prihoda bila je viša od planiranog za 1,1 milijardu dinara.

Uspostavljen je čvrst osnov za nastavak rasta primanja korisnika penzija i u narednim godinama.

Primanja korisnika čije su penzije niske zbog niskih zarada u prošlosti ili kraćeg staža osiguranja, su dodatno uvećana isplatom novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju, koji se redovno isplaćuje još od oktobra 2018. godine, za 1,3 miliona penzionera.

Pored toga, jednokratne isplate se jednom godišnje isplaćuju još od 2016. godine, te je za pet godina po tom osnovu isplaćeno penzionerima 38,3 milijarde dinara, što je ukupno po penzioneru 22.000 dinara.

„Iako je 2020. godina puna izazova na globalnom planu, zbog aktuelne epidemiološke situacije koja gura većinu zemalja u recesiju, ekonomija Srbije pokazuje snagu i izdržljivost, tako da postoji realna mogućnost da obezbedi nastavak rasta standarda penzionera. Tako je, u cilju podrške korisnicima penzija da lakše prođu kroz period vanrednog stanja, svim korisnicima penzija u aprilu ove godine isplaćeno po 4.000 dinara“, istakla je Kalinović.

Stalna briga o penzionerima ostvaruje se i kroz unapređenje društvenog standarda penzionera, te je u 2020. godini obezbeđeno je 513,66 miliona dinara za besplatan oporavak u banjama za preko 14.000 penzionera kojima je visina penzije do prosečnog iznosa.

“Zahvaljujući svim merama preduzetim u proteklom periodu i postignutim ekonomskim rezultatima, sigurno je da će osnova koja je postignuta i trend rasta koji se beleži u broju zaposlenih i povećanju plata, a time i u naplati izvornih prihoda Fonda, omogućiti da se ostvari zacrtan plan da u 2025. godini prosečna penzija iznosi 440 evra. Politika Aleksandra Vučića dala je dobre rezultate, poverenje koje su mu građani iskazali je opravdano, siguran sam da ćemo u budućnosti ostvariti sve ciljeve koje smo postavili sebi i obezbediti još bolji standard života za naše građane“, zaključio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.