General otkrio: Krajinu je izdao državni vrh, na čelu sa Miloševićem! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Profimedia

istina koja šokira

General otkrio: Krajinu je izdao državni vrh, na čelu sa Miloševićem! (FOTO) (VIDEO)

General Sekulić, koji je svedok problematičnih odnosa između Vojske RSK i Generalštaba Vojske Jugoslavije, opisuje kako je pao Knin i ko je s kim sarađivao u ratu na prostorima Hrvatske i BiH.
Objavljeno: 16:19h

"Kapetan Dragan je imao legalnu jedinicu, najbolju u Krajini. Slabo hranjenu i obučenu vojsku popunjavao je dobrovoljcima i odlično radio na obuci. S druge strane, apetiti su rasli i učinjene su dve sudbonosne greške. Prvo, odlukom u Beogradu rešeno je da se razbije Peti korpus Armije BiH, kako bi srpske vojske iz Bosne i Krajine ovladale zapadnom Bosnom. Na čelo bi, u dogovoru sa Miloševićem, došao Fikret Abdić. Za tako nešto nije bilo vojničke logike. Dok se to radilo izgubljen je Kupres, što je bio uzrok pada Dravara, Glamoča, Ključa, Mrkonjić Grada i Jajca. Drugo, Tuđman i Karadžić su se pomagali. Najbolji primjer je operacija "Bljesak", maja 1995. godine u zapadnoj Slavoniji. Karadžić je izjavio da se neće mešati u odnose Hrvatske i RSK, čime je narod ostavio na cedilu", objašnjava general Sekulić.

foto: Profimedia

General Sekulić tvrdi da je savetnik Franje Tuđmana Hrvoje Šarinić, bio istovremeno saradnik Slobodana Miloševića u borbi protiv muslimana u Bosni i Hercegovini, ali da o tome ćuti.

foto: Profimedia

"Naređenje Milana Martića da se narod povlači, kada je počela "Oluja" avgusta 1995. godine, direktno je uticalo da se država tako brzo raspadne, a instrukcije su dobijene iz Beograda. General Mrkšić je odbio da reketira gradove u Hrvatskoj. Otkazao je poslušnost i Milanu Martiću, vrhovnom komandantu, što je klasičan državni udar. General Ratko Mladić je bio spreman da pomogne narodu u Krajini, ali dva dana pre napada na RSK, Radovan Karadžić je preimenovao Glavni štab VRS u Generalštab, pa je postao i vrhovni komandant. Mladić je tako eliminisan", evocira uspomene penzionisani general Sekulić za Slobodnu Bosnu.

( Espreso.co.rs / Slobodna Bosna)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.