STIGLA PROGNOZA ZA ŠEST MESECI: Očekuje nas blaga i suva jesen, zatim i toplija zima,a jedna stvar je neobična
Blag decembar, Foto: Vladimir Sporčić

SNEG?

STIGLA PROGNOZA ZA ŠEST MESECI: Očekuje nas blaga i suva jesen, zatim i toplija zima,a jedna stvar je neobična

Još malo možemo da uživamo u lepom vremenu bez kiše jer će padavina biti manje u odnosu na prethodne godine, te će mesečna količina iznositi oko 44 milimetara po metru kvadratnom

Objavljeno:

Nakon leta blažeg od onog na kakvo smo navikli, očekuje nas pet meseci tokom kojih će biti toplije i suvlje u odnosu na višegodišnji prosek za taj period u godini, te ćemo skoro do kraja 2020. moći da uživamo u nešto toplijem vremenu.

Več ovog meseca očekuje nas prosečno toplo, ali suvlje vreme. Pozno leto nastaviće se do polovine septembra. U Beogradu i okolini predviđa se vrednost minimalne srednje temperature od oko 13 stepeni, dok će srednja maksimalna temperatura biti u granicama višegodišnjeg proseka, što će u Beogradu i široj okolini biti oko 24 stepena.

Još malo možemo da uživamo u lepom vremenu bez kiše jer će padavina biti manje u odnosu na prethodne godine, te će mesečna količina iznositi oko 44 milimetara po metru kvadratnom.

Miholjsko leto

Temperatura će u oktobru takođe imati više vrednosti, ali one će se zadržati u granicama višegodišnjeg proseka. Srednja minimalna temperatura u oktobru kretaće se oko devetog podeoka, dok će maksimalna iznositi oko 19 stepeni, te nas očekuje pravo Miholjsko leto.

Mesečna količina padavina biće ispod ili u granicama proseka, sa vrednostima u proseku nižim za oko osam milimetara u odnosu na prosek. U Beogradu i široj okolini oktobarska suma padavina iznosće oko 37 milimetara.

Novembar suvlji i topliji

Toplije u odnosu na prethodne godine biće i u novembru, ali to već neće biti period koji ćemo moći da tretiramo kao leto.

Srednja minimalna temperatura tokom ovog meseca imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 1.4 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. Vrednost novembarske minimalne temperature kretaće se oko petog podeoka, a srednja maksimalna temperatura iznosiće oko 12 stepeni.

Mesečna suma padavina biće ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku za oko 11 milimetara nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini suma padavina iznosiće oko 25 milimetra.

Blag decembar

U decembru nas očekuje nekoliko stepeni niža temperatura u odnosu na prethodni mesec, ali će ona i dalje biti iznad nule. Njena vrednosti će u proseku biti viša za oko jedan stepen u odnosu na višegodišnji prosek.

Vrednost minimalne decembarske temperature biće za oko jedan stepen viša od proseka i kretaće se oko jednog stepena iznad nule, dok će maksimalna temperatura biti viša za oko dva stepena i dostizaće sedmi podeok.

Količina padavina biće niža za oko 11 milimetara, što je ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka, a u Beogradu će iznositi oko 41 milimetar.

Suvlji početak naredne godine

Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko jedan i po stepen u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha od pola stepena. Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko dva stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara biće oko šest stepeni.

Mesečna suma padavina tokom januara biće ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 10 milimetara nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini januarska suma padavina iznosiće oko 43 mm.

Blaži i suvlji februar

Čini se kao da ćemo zimu da ispratimo uz blaže temperature u odnosu na prethodne godine, s obzirom na to da se i za februar, koji često važi za najhladniji mese u godini, prognoziraju temperature u plusu.

Vrednost srednje minimalne temperature u februaru u proseku će biti viša za oko jedan stepen. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost februarske srednje minimalne temperature vazduha od jedan stepen. Srednja maksimalna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko nešto ispod jednog stepena, ali i dalje iznad nule. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom februara biće oko sedam stepeni.

Mesečna suma padavina biće ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 12 milimetara. U Beogradu i široj okolini februarska suma padavina iznosiće oko 34 mm.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.