ANA BRNABIĆ: Nećemo tolerisati kršenje epidemioloških mera
Brnabić izjavila da je najvažnije da se proprati situacija u vezi sa mogućem širenjem koronavirusa, Foto: Printskrin

NEĆE BITI TOLERISANO

ANA BRNABIĆ: Nećemo tolerisati kršenje epidemioloških mera

U naredne dve nedelje od početka školske godine moramo da izolujemo sve slučajeve da bismo videli kakve efekte daje polazak u školu i nadamo se da će situacija ostati povoljna", rekla je Brnabić

Objavljeno:

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da u naredne dve nedelje, od početka nove školske godine, neće biti tolerisano kršenje epidemioloških mera.

"U naredne dve nedelje nećemo tolerisati nikakvo kršenje mera, jer je važno da bude što bezbednija situacija za đake i roditelje... Ne smemo da dozvolimo da nam pojedinačna iskakanja na proslavama, žurkama, koncertima poremete situaciju jer brojevi rastu u svetu, rastu dramatično i u Evropi", rekla je Brnabić za RTS.

Ona je navela da je za vladu i Krizni štab u ovom trenutku, kada su đaci krenuli u školu, najvažnije da se proprati situacija u vezi sa mogućim širenjem korona virusa, ističući da je razrađen svaki scenario do detalja.

Kako je navela, institut Batut je oformio tim koji će pratiti samo škole i izveštavaće Krizni štab na dnevnom niovu o situaciji u školama.

Ona kaže da se u avgustu radilo na tome da se epidemiološka situacija uoči 1. septembra stavi pod kontrolu i istakla da je to i učinjeno, podsetivši da je juče bio otkriven samo 41 novozaraženi, što su brojevi koji ulivaju nadu.

"U naredne dve nedelje od početka školske godine moramo da izolujemo sve slučajeve da bismo videli kakve efekte daje polazak u školu i nadamo se da će situacija ostati povoljna", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da Srbija mnogo energije ulaže da balansira između kontrolisane epidemiološke situacije i privrede koja nastavlja da radi.

"Najlakše bi bilo da sve zatvorimo, ali moramo da nastavimo dalje", rekla je Brnabić.

Zahvalila je svima na ukazanom ogromnom poverenju, jer je više od 96 odsto roditelja i učenika odlučilo da krenu u školu i poslušaju savet kriznog štaba.

"To je za nas veliki izazov. U ovom trenutku je najvažnije da deca krenu u školu, bilo bi gore da smo nastavili sa onlajn nastavom, posebno za prvake i decu od prvog do četvrtog razreda. Polazak u školu je psihološki važan za najmlađe učenike", rekla je Brnabić.

Upitana za preporuku da deca budu u samoizolaciji deset dana ukoliko su bili u inostranstvu, Brnabić je rekla da u Srbiji nije uvedeno vanredno stanje i da zakonski takve preporuke ne mogu da budu obaveza, već samo preporuka.

"Kada damo preporuku, tretirajte to kao obavezu, jer je zakonski nemoguće napraviti to kao obavezu", poručila je Brnabić građanima.

Upitana da li ima dovoljno nastavnog osoblja i pomoćnog osoblja u školama, Brnabić je istakla da se o svemu vodilo računa i da se u planiranju išlo do najsitnijih detalja.

Ona je čestitala prvacima i njihovim roditeljima 1. septembar i poželela im srećan polazak u školu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.