NA VREME: Vrtići su spremni za veći broj dece koja se očekuju!
Vrtić, ilustracija, Foto: Profimedia

Čekaju se

NA VREME: Vrtići su spremni za veći broj dece koja se očekuju!

Tokom leta manje od 20 odsto dece je dolazilo u vrtić

Objavljeno:

Sve mere koje se u beogradskim vrtićima sprovode sa ciljem sprečavanja širenja korona virusa ostaju na snazi i u septembru, a vrtići su spremni i za veći broj dece koja se očekuju, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

"Raduje nas manji broj zaraženih proteklih dana ali se nećemo opuštati. U vrtićima nije bilo relaksacije zaštitnih mera od početka i neće ih ni biti", rekao je Gak nakon održanog sastanka sa direktorima beogradskih predškolskih ustanova uoči početka nove radne godine za vrtiće.

Tokom leta manje od 20 odsto dece je dolazilo u vrtić, a Gak kaže da će se u septembru broj mališana sigurno povećati ali da i dalje ne očekujemo uobičajeni broj kao u redovnim okolnostima.

On je istakao da je sa direktorima predškolskih ustanova razgovarao o načinama organizacije rada od septembra i podsetio ih na važnost brzog reagovanja u slučaju pojave zaraze.

"Već imamo iskustvo rada u uslovima epidemije, vrtićći su radili celo leto, zaposleni su opremljeni svom neophodnom zaštitnom opremom, ali će veći broj dece zahtevati i veću opreznost", rekao je Gak, a navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Napominje da do sada nijedan slučaj pojave korone u vrtićima nije izmakao kontroli, da svi znaju svoj deo posla i da su ga radili odlično.

"Isto očekujem i od septembra, rekao je gradski sekretar i dodao i da će se u ustanovama tokom ove nedelje završiti anketa među roditeljima o očekivanoj dolaznosti koja će krajem nedelje dati precizniju sliku o očekivanom broju dece.

Od tog broja, kako je rekao, zavisiće i organizacija rada od ustanove do ustanove, u skladu sa potrebama svakog pojedinačnog vrtića od ukupno 308 koliko ih Beograd ima.

Gak je istakao i da je sistem fleksibilan, te da će se roditeljima koji i dalje ne žele da šalju decu u vrtiće omogućiti i onlajn podrška vaspitača.

"Vrtići će biti na raspolaganju roditeljima na više načina u zavisnosti od njihovih potreba, ali je najvažnija poruka roditeljima da će biti bezbedni“, rekao je Gak.

On je podsetio da je od početka epidemije zabranjen ulazak u vrtiće svima osim deci, zaposlenima i jednom roditelju koji dovodi dete, da se na ulazu deci meri temperatura, dezinfikuju ruke.

Prostorije, igračke i sve površine u objektima, kako je naveo, detaljno i redovno se dezinfikuju, deca provode više vremena na otvorenom kad god je to moguće, a sa decom se razgovara o celoj situaciji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.