BEOGRAD JE U CRVENOJ ZONI: Opšta opasnost, ukoliko ste alergični na ovu biljku, bolje da ne izlazite iz KUĆE!
Ambrozija, ilustracija, Foto: Shutterstock, Ilustracija

SIMPTOMI KAO KOD KORONE

BEOGRAD JE U CRVENOJ ZONI: Opšta opasnost, ukoliko ste alergični na ovu biljku, bolje da ne izlazite iz KUĆE!

Prošle godine je u Beogradu oko 25-26. avgusta bilo 980 polenovih zrna u jednom metru kubnom vazduha, a granična vrednost je 30 zrna - podseća Mitrovićeva

Objavljeno:

Ovoga puta problem je - ambrozija!

Poslednji podaci Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da su koncentracije polena ambrozije već u crvenoj zoni, da nadmašuju dozvoljene vrednosti, te da je samim time sasvim logično što su mnogi građani osetili simptome tako karakteristične za ovo doba godine.

Ono što ih svakako neće utešiti je činjenica da će sezona ambrozije potrajati sa manjim ili većim naletima barem još mesec dana! A da će spas samo s vremena na vreme dolaziti sa neba, u vidu kiša koje bi mogle da speru polen i olakšaju život velikom broju građana koji su alergični na ambroziju.

Ove godine ambrozija će biti još opasnija, pošto bi, kako su rekli stručnjaci, mogla da se "ukrsti" sa koronom, odnosno dodatnu pretnju će predstavljati za sve koji se zaraže opasnim virusom koji takođe napada respiratorne organe.

Važno je da se ona uništi pre nego što krene u intenzivnu fazu cvetanja. Obično tek kada se to desi, onda se svi setimo da je uništavamo, a tada je to kontraproduktivna mera jer još više rasipamo polen - objasnila je ranije Mirjana Mitrović, rukovodilac monitoringa praćenja alergenog polena iz Agencije za zaštitu životne sredine.

SIMPTOMI ALERGIJE

svrab očiju

konstantno kijanje

kašljanje koje nedeljama traje

Podsetimo, prošle godine su u prestonici zabeležene rekordne koncentracije polena ove korovske biljke, te su čak i sugrađani koji nisu do tada imali probleme osećali određene tegobe.

- Prošle godine je u Beogradu oko 25-26. avgusta bilo 980 polenovih zrna u jednom metru kubnom vazduha, a granična vrednost je 30 zrna - podseća Mitrovićeva.

SIMPTOMI VIRUSA

curenje nosa

visoka temperatura

bol u grlu

Za one koji su veoma alergični na ambroziju spas bi mogao biti, ukoliko imaju mogućnosti, beg u zone gde su znatno manje koncentracije polena. Prethodnih godina to je bio slučaj sa Zlatiborom, a posebno sa primorskim mestima, koja su ove godine često nedostupna zbog zatvorenih granica.

Kako se zaštititi

Kada je koncentracija polena povećana u vazduhu, lekari ne preporučuju provetravanje prostorija. Takođe, tada veš ne bi trebalo da sušiti napolju. Potrebno je nositi naočare za sunce koje smanjuju kontakt alergena s očima.

Posle svake šetnje treba se presvući i oprati kosu pre spavanja, da bi se uklonio sav polen. Redovno treba prati ruke i ne dirati oči kad zasvrbe. Nos možete ispirati fiziološkim rastvorom.

(Espreso.co.rs/Srbijadanas.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.