KRIZNI ŠTAB RAZRAĐUJE PLANOVE ZA ŠKOLOVANJE AUTISTIČNE DECE! Nadaju se rešenju
Foto: EPA/SASCHA STEINBACH

VEsti

KRIZNI ŠTAB RAZRAĐUJE PLANOVE ZA ŠKOLOVANJE AUTISTIČNE DECE! Nadaju se rešenju

Nada se da će se u narednom periodu naći rešnje

Objavljeno:

"Krizni štab još razrađuje preporuke za organizovanje nastave za decu sa autizmom", izjavila je danas zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević dodajući da oni ne predstavljaju rizičnu grupu u smislu zdravstvenih komplikacija ukoliko dođe do zaražavanja, ali da tu postoji problem u organizovanju preventivnih mera.

To je specifična populacija tako da tu još razrađuejmo preporuke i programe, u cilju da se što više razredi smeštaj na nastavi - rekla je ona odgovarajući na pitanje novinara.

Dodaje da se to pitanje razmatralo intenzivno prethodnih nedelja, ali da postoji potreba da se ta deca socijalizuju i da se i kod njih normalizuje odvijanje nastave.

Nada se da će se u narednom periodu naći rešnje.

Epidemiolog Predrag Kon kaže postoji problem funkcionisanja dnevnih centara za autističnu decu i da to "epidmemiološki treba da bude razrešeno tako da se ta deca prihvataju".

- Ali, zaposleni u centrima nisu u stanju da kontrlišu, na primer, da li autistična deca nose maske i za sada primaju samo deca onih roditelja koji su zaposleni i imaju dokaz za to. Neko mora da popusti jer za sada nema rešenja. Rizik postoji, ali to traži jednu ozbiljniju koordinaciju i dogovor - naveo je Kon.

(Espreso.co.rs/Republika.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.