DANAS IMAMO VIŠE OD 100 ZARAŽENIH, UMRLO TROJE! Krizni štab je izneo NOVE DETALJE!
Darija Kisić Tepavčević i Predrag Kon, Foto: Printskrin

KONFERENCIJA ZA MEDIJE

DANAS IMAMO VIŠE OD 100 ZARAŽENIH, UMRLO TROJE! Krizni štab je izneo NOVE DETALJE!

Krizni štab se obraćao javnosti povodom situacije u vezi sa koronavirusom

Objavljeno: 15:42h

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 se obraćao javnosti povodom situacije u vezi sa koronavirusom!

U poslednja 24 sata na korona virus u Srbiji je testirano 10.571 osoba, njih 158 bilo je pozitivno, dok su, nažalost, preminula tri lica. Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut", 57 na respiratorima u bolnicama širom Srbije se nalazi osoba.

Sva aktuelna dešavanja sa konferencije pratili ste u našem lajv blogu.

O merama po dolasku iz inostranstva

- Neće imati bilo kakvu obavezu. Ako se situacija promeni za 10-15 dana, biće u skladu s epidemiološkom situacijom - kazao je Kon.

O početku školske godine

-Nikada nisam rekao da treba da se odloži školska godina. Tvrdim da ne sme da se odloži - kazao je Kon.

- Još razrađujemo preporuke za prisustvovanje nastavi, to je specifično pitanje. nadamo se da će se naći kompromisno rešenje - rekla je doktorka.

- Na Batutu se zakazuje i nemamo redova. Na rezultatima je napisan datum izdavanja, ne uzimanje brisa, a u poslednje vreme dostavljaju se za 24 sata -rekla je doktorka Darija.

Kako je rekao doktor Kon, u pojedinm delovima Beograda već sada nema ni jednog novoobolelog.

Predrag Kon
Predrag Konfoto: Printskrin

- Mere definitivno daju rezultat. Isto tako vidimo da u zemljama gde je turizam, i gde ulaze turisti, vidimo da dolazi do pojačavanja aktivnosti virusa. Direktno zavisi od našeg ponašanja, od kontakata koje treba izbegavati. Pred nama su neke rizične situaciju, dolazak studenata, naši turisti koji će ići pa će se vraćati - rekao je.

Doktorka Darija potvrdila je da će deca u školama moći da koriste bilo koje maske.

Darija Kisić Tepavčević
Darija Kisić Tepavčević foto: Printskrin

- Organizacije će biti takva da će tokom časova biti obezbeđena fizička distanca. Na toj razdaljini i bez maske neće biti opasnosti od prenošenja virusa - rekla je.

- Bilo koja maska je prihvatljiva za učenike, prilikom boravka u školi. Prilikom slušanja nastave u školi će biti obezbeđena fizička distanca, što je najvažnije. maska ne predstavlja samo mehaničku prepreku već i sprečava dodirivanje usta, nosa, brade. Sve maske dolaze u obzir, ali najekonomičnije je korišćenje pamučnih i platnenih - rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

Kako je rekla doktorka Darija Kisić, stiču se uslovi za ukidanje vanrednih stanja u mnogim mestima. U Kruševcu i Šapcu nije pronađen ni jedan novi slučaj bolesti, dok je u Beogradu bilo svega jedan posto novoobolelih.

- Vidimo stabilizaciju sa trendom pada. Moramo i dalje da poštujemo sve preventivne mere, jer su one i dovele do poboljšanja - rekla je.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.