LUTALICA ME JE UJELA ZA KOLENO I KRENULA JE KRV DA ŠIKLJA: Devojka (21) je preživela pakao, OVO JE NJENA ISPOVEST!
Psi lutalice, Sremčica / Ilustracija, Foto: Profimedia, Printscreen/Google Earth

ČEKAJUĆI ŠINTERE, AL' UZALUD

LUTALICA ME JE UJELA ZA KOLENO I KRENULA JE KRV DA ŠIKLJA: Devojka (21) je preživela pakao, OVO JE NJENA ISPOVEST!

Kada je u pitanju naknada štete od povreda nanesenih od strane nevlasničkih pasa, to pravo se može ostvarivati u vansudskom i sudskom postupku

Objavljeno:
Jovana Jovanović

Vraćala sam se sa posla kada me je ujeo pas za koleno kod Osnovne škole "Vuk Karadžić" na Jeličićevom vencu u Sremčici. Inače, tog trenutka kada sam prolazila ulicom kojom inače idem, bilo je pet pasa, a jedan od njih je skočio i ujeo me za koleno. Mnogo sam se uplašila, počela sam da plačem, užasno me je koleno zabolelo i krenula je krv da šiklja niz nogu. Pas je bio prilično agresivan i režao je na mene, iako ga nisam dirala. Jedva sam došla do kuće kako bih koliko-toliko usporila krvarenje. Nakon toga, zaputila sam se u Dom zdravlja na Banovo Brdo", ovim rečima počinje priču za Espreso.co.rs, M. A. (ime poznato redakciji), koju je pas ujeo krajem juna, a budući da problem sa lutalicama još uvek nije rešen u Sremčici, odlučila je da nam se obrati.

foto: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE, Ilustracija

Inače, deo Sremčice, tačnije ulice Jeličićev venac, Šumske ekonomije, Dvoržakova su nekada važile za mirna mesta u kojima stanovništvo nije strahovalo od pasa lutalica. Međutim, upravo zbog toga meštani ovog naselja mogu da zaborave na mir koji su nekada imali sve dok se problem ne reši.

Portalu Espreso.co.rs su se ranije javljali građani upravo iz razloga što u Sremčici postoji i nelegalan azil za pse koji im pravi ogormne probleme, kako su nam tada objasnili.

Više o toj priči čitajte u linku ispod.

M. A. je kazala kako je pretprela ogromnu povredu kolena upravo zbog ujeda nevlasničkog psa, a ujedno i strah budući da je bila sama na ulici, te joj niko nije pritekao u pomoć, što je za nju, kako kaže, predstavljalo dodatno opterećenje.

foto: Beta / Dragan Gojić

Nakon ujeda samo sam razmišljala kako da se domognem kuće koja je prilično udaljena od ulice u kojoj se to dogodilo. Plašila sam se da će me ujesti i ona četiri psa, ali na svu sreću nisu. Išla sam ulicom i plakala, što od bola, što od straha... Bilo mi je jako loše u tom trenutku... Kada sam došla kući, mama mi je previla ranu, a nakon toga sam otišla do svog lekara koji mi je sanirao ranu. Bolela me je rana nekoliko dana, i sada imam ogroman strah od lutalica. Idem zaobilaznim putem do kuće jer i dalje ima jako puno lutalica u tom pravcu gde sam išla dok se ovo nije desilo. Takođe, i moj brat kada se vraća sa posla često ne može da prođe ulicom zbog pasa lutalica, pa ide alternativnim putem, što je prilično zamorno", objašnjava M. A. za Espreso.co.rs

Iz Sekretarijata za komunalne i stambene poslove kažu za Espreso.co.rs da bi za ovakve nezgode građani prvobitno trebalo da se jave na Kliniku za infektivne i tropske bolesti, kako bi ih oni uputili dalje.

foto: Profimedia

Osoba kojoj se dogodila nezgoda da bude povređena od strane nevlasničkog psa trebalo bi obavezno da se javi lekaru na „Кliniku za infektivne i tropske bolesti КCS“, koji će ga dalje uputiti na dalji lekarski pregled određene specijalnosti, u zavisnosti od vrste, lokacije i stepena same povrede".

Ipak, sagovornica portala Espreso.co.rs kaže da je otišla prvobitno u Dom zdravlja gde su joj previli ranu, te su je potom uputili na Kliniku za tropske i infektivne bolesti, a zatim ponovo vratili u Dom zdravlja jer je spomenuta klinika sada Covid bolnica.

Javila sam se prvo lekaru u Domu zdravlja jer nisam znala proceduru oko toga, i čim mi je sanirao ranu, uputio me je da idem na Kliniku za infektivne i tropske bolesti. Tamo su mi rekli da je to Covid bolnica i ponovo me vratili u Dom zdravlja gde su proverili da li sam primila tetanus, pošto jesam, posle toga nisam imala više strpljenja da se bavim papirologijom oko naknade štete," kaže M.A.

foto: Stefan Kojić

Povodom ovog slučaja i sličnih, iz Sekretarijata poručuju da građani zovu JKP "Veterinu Beograd", kako bi prijavili ovakve probleme.

Građani koji imaju probleme sa nevlasničkim psima na javnim površinama grada Beograda treba da se obrate JКP "Veterina Beograd", nadležnom preduzeću za vršenje delatnosti zoohigijene na teritoriji grada Beograda.

Naša sagovornica napominje da je njen brat pokušao da prijavi ovaj slučaj JKP "Veterini Beograd", ali se operater nije javljao pola sata, te je potom odustao.

Ipak, iz JKP "Veterine Beograd", za naš portal kažu, kako su u avgustu imali deset prijava od strane građana zbog pasa lutalica.

Dobili smo deset prijava od građana i nije bilo ujeda, barem sada u avgustu. Po prijavama izlazimo na teren, tako ćemo i sledeće sedmice, te stoga apelujemo da nam se građani jave, ukoliko imaju probleme sa nevlasničkim psima ", poručuju iz JKP "Veterine Beograd".

foto: EPA/ Igor Kovalenko

Naknada štete

Takođe, kada je u pitanju naknada štete od povreda nanesenih od strane nevlasničkih pasa, to pravo se može ostvarivati u vansudskom i sudskom postupku. Vansudski postupak podrazumeva podnošenje zahteva za naknadu štete (nematerijalne) Gradskom pravobranilaštvu grada Beograda ili Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove.

Uz zahtev se prilažu kopije lekarskih izveštaja i fotografija povrede. Zahtevi građana se rešavaju u postupku vansudskog poravnanja na „Кomisiji za procenu osnovanosti zahteva građana za naknadu nematerijalne štete od povreda nanesenih od strane nevlasničkih pasa“.

Visina naknade u postupku vansudskog poravnanja zavisi od težine same povrede, a predlaže je Кomisija na osnovu uvida u medicinsku dokumentaciju i stanja povrede u momentu rešavanja zahteva, poručuju iz Sekretarijata za komunalne i stambene poslove.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.