SENZACIJA, U SRBIJI JE UPRAVO OTKRIVENO NALAZIŠTE ZLATA VREDNO MILIJARDU DOLARA: Ovo su svi detalji!
U Južnoj Srbiji otkriveno nalazište zlata procenjeno na više od milijardu dolara, Foto: Profimedia, Printscreen/Google Earth

19,3 tone zlata pronađeno u rudniku

SENZACIJA, U SRBIJI JE UPRAVO OTKRIVENO NALAZIŠTE ZLATA VREDNO MILIJARDU DOLARA: Ovo su svi detalji!

Projekat "Tlamino" sastoji se od dve dozvole za istraživanje – Donje Tlamino i Surlica-Dukat, a svaka obuhvata oko 100 kvadratnih kilometara

Objavljeno: 11:32h

U Srbiji vlada ekspanzija rudarskih aktivnosti. Trenutno je najzastupljenija eksploatacija brakra, olova, cinka, srebra i zlata, a u rudnom blagu Srbije se kriju značajne količine različitih metala i nemetala.

Najnovija vest koja se pojavila ovih dana jeste da je kandaska istraživačka firma "Medgold risorsis", pronašla indikatore da se u Južnoj Srbiji, na samoj granici sa Bugarskom i Makedonijom nalaze bogata nalazišta plemenitih metala.

Cilj ove studije jeste da postavi okvire za održivu ekonomiju projekta.

Projekat "Tlamino" sastoji se od dve dozvole za istraživanje – Donje Tlamino i Surlica-Dukat, a svaka obuhvata oko 100 kvadratnih kilometara.

Donje Tlamino je naselje u opštini Bosilegrad, a Surlica se nalazi na području opštine Trgovište.

Rezultati kompanije su potvrđeni i oni navode da su na samo jednoj od lokacija u okviru ovog projekta pronašli oko sedam miliona tona rude, sa oko 680.000 unci, odnosno 19,3 tone zlata procenjenih na više od milijardu dolara.

U Srbiji postoji 200 eksploatacionih i 127 istažnih polja u kojima se trenutno obavljaju velika istraživanja.

Stručnjaci iz ove oblasti ukazuje da je važno da se paralelno sa otvaranjem rudnika razvija i prateća industrija. To bi maksimalno povećalo korist same sirovine.

Ove godine primetno veća pažnja počinje da se posvećuje zaštiti životne sredine u rudarskom sektoru.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.