NAŠI NAJVEĆI STRAHOVI TIČU SE NAŠIH NAJMLAĐIH: Doktorka iz KBC "Dragiša Mišović" rekla nešto što je potreslo Srbiju
Olivera Ostojić, Foto: Printscreen

POTRESNO

NAŠI NAJVEĆI STRAHOVI TIČU SE NAŠIH NAJMLAĐIH: Doktorka iz KBC "Dragiša Mišović" rekla nešto što je potreslo Srbiju

Među decom je i beba rođena pre 30 dana, koja je pozitivna na koronavirus, ali je primljena iz sasvim drugih razloga i završava svoje lečenje

Objavljeno:

Olivera Ostojić, rukovodilac dečije klinike KBC "Dragiša Mišović", kaže za RTS da je klinička slika kod zaražene dece sada teža nego u prvom piku epidemije, ali da mladi jako dobro reaguju na terapiju.

Gostujući u Jutarnjem programu, rekla je da je u dečijoj klinici KBC "Dragiša Mišović" trenutno četvoro dece na lečenju od kovida 19, znatno manje nego sredinom jula, kada ih je bilo 40.

"Nadamo se da će i oni tokom ove nedelje biti otpušteni", napominje Ostojićeva i dodaje da su deca stabilnog zdravstvenog stanja.

Među decom je i beba rođena pre 30 dana, koja je pozitivna na koronavirus, ali je primljena iz sasvim drugih razloga i završava svoje lečenje.

Ističe da je klinička slika kod zaražene dece sada teža nego u prvom piku epidemije.

"To se odnosi najviše na veću decu, od 14, 15 godina pa više. Deca su dolazila sa visokim temperaturama, malaksalošću, glavoboljom kašljem, digestivnim smetnjama, laboratorijskim nalazima koji pokazuju da postoje multisistemski inflamatorni procesi, takozvana citokinska oluja", navodi Ostojićeva.

foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

"Mladi organizmi jako dobro reaguju na terapiju"

Sreća je, ističe, da mladi organizmi jako dobro reaguju na terapiju.

"Bez obzira koliko je to dramatično u početku, za par dana oni se oporavljaju", kaže Ostojićeva i dodaje da nije bilo kašnjenja u dolaženju kod pedijatra.

Upitana da li ima nekih trajnih posledica kada prođe bolest, navodi da u KBC "Dragiša Mišović" u prvom talasu nisu imali decu koja bi mogla imati bilo kakve posledice, dok su u drugom piku imali nekoliko dece koja su zahtevala i tercijarnu zdravstvenu negu.

foto: Ilustracija, EPA-EFE/SHAHZAIB AKBER

"Mi sada ne znamo taj teži oblik kako će da ide, jer su oni tek sad pri kraju lečenja ili su pre par dana izlečeni tako da ne znamo šta će se dešavati kod njih", objašnjava Ostojićeva.

Kada je u pitanju početak školske godine, smatra da deca moraju da krenu na neki način u vrtić.

"Kako će to izgledati, videćemo. To će zavisiti od vaspitačica. Ona će morati da najvećim delom da sprovode te mere zaštite", rekla je Ostojićeva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.