Evo šta treba uraditi kako bi se zaštitili od udara groma!
Foto: AP

Reč stručnjaka nakon tragedije

Evo šta treba uraditi kako bi se zaštitili od udara groma!

Nema idealnog zaklona od udara groma. Ako zaklon u zgradi, kući, ili bilo kakvom zidanom zdanju, nije ni blizu, potražiti grm ili nisko rastinje
Objavljeno: 08:01h
foto: AP

- Udar groma može ozbiljno da povredi, izazove opekotine, ali i da usmrti. Pre svega, može da izazove oštećenje tkiva, prestanak srčanog rada, disanja i gubitak svesti. Žrtvi udara groma može se istog trenutka prići, jer ne predstavlja opasnost po onog ko joj ukazuje pomoć. Ukoliko je bez svesti, ne diše, potrebno ga je postaviti na bok, tako da se obezbedi ukoliko je moguće da diše - objašnjava Todorović.

Najsigurnije, kako kaže sagovornik, ali ne i stoprocentno bezbedno skrovište je u čvrstom zidanom objektu. Na ravnom polju i u vodi nikako ne treba ostajati, jer gromovi udaraju u ono što "štrči".

Po rečima Todorovića, i zidana usamljena kuća može da bude meta groma. Grom ne može direktno da usmrti ljude u automobilu koji je udario grom, ali može da se strada od posledica požara. Može da se dogodi da grom udari u trafostanicu i struja koja "protrči" uništi u kućama sve električne uređaje, a mogu da stradaju i ljudi ako u tom momentu budu u kontaktu sa nekom od mašina. Zato se savetuje u slučaju nevremena isključivanje svih električnih uređaja.

(Espreso.co.rs / Novosti)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.