KORONA NAM RAZARA I NAJMLAĐE! Direktor KBC "Dragiša Mišović" upozorava haos koji Kovid 19 pravi u BOLNICAMA
Vladimir Đukić, direktor KBC "Dragiša Mišović" saopštio najnovije informacije, Foto: Printscreen/Youtube

KORONA NAPADA DECU RAZORNIJE NEGO PRE

KORONA NAM RAZARA I NAJMLAĐE! Direktor KBC "Dragiša Mišović" upozorava haos koji Kovid 19 pravi u BOLNICAMA

U KBC "Dragiša Mišović" se trenutno leči 195 KOVID pacijenata

Objavljeno:

Kod dece obolele od korone sada se javlja znatno složenija klinička slika nego što je to ranije bio slučaj. U bolnici je mnogo više dece s visokom temperaturom.

Prof. dr Vladimir Đukić, direktor KBC "Dragiša Mišović", upozorava da KOVID-19, za razliku od marta i aprila, jače i razornije pogađa i najmlađe. Kako kaže, samo u "Mišoviću" se trenutno leči desetoro dece. Sa njima su i majke, u ovom momentu njih osam.

- Klinička slika kod dece je teža nego ranije, posebno praćena visokom temperaturom. U ovom drugom piku javlja se mnogo teža klinička slika i kod trudnica - objašnjava Đukić i nastavlja:

- Starosna granica se bitno pomerila. Imamo 14-godišnjeg dečaka vaterpolistu koji je bez pridruženih bolesti, a morao je da bude prebačen na veštačku ventilaciju. Iz Vranja smo imali momka od 26 godina pozitivnog na koronu, sa teškim znacima popuštanja srčane i bubrežne funkcije. To je ozbiljna klinička slika kod mladih, koja se primećuje i u svim zemljama u regionu.

U "Mišoviću" se trenutno leči 195 KOVID pacijenata. Na intenzivnoj nezi ih je oko 60, dok je više od 30 bolesnika na nekom režimu mehaničke ventilacije.

- U svim zemljama regiona označen je crveni alarm evropske komisije za kontrolu zaraznih bolesti, a raste broj novoobolelih sa teškom kliničkom slikom i u Španiji, Italiji i Engleskoj. Ovo je peti mesec kako se svi zaposleni KBC "Dragiša Mišović" bore za živote pacijenata. Visoka temperatura ovih dana rad čini ekstremno složenim i ja se svim zaposlenima neizmerno zahvaljujem - rekao je Đukić.

Kako se saznaje, iako lekari nisu spremni da daju bilo kakve prognoze, nijedno dete smešteno u "Mišoviću", ali i drugim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, nije životno ugroženo.

Prema informacijama, zbog teže kliničke slike kod dece na sastancima kriznog štaba dodatno će se razgovarati o merama zaštite u školama nakon 1. septembra. Zasad, ipak, struka ostaje pri stavu da niži razredi, od prvog do četvrtog, budu najmanje tri sedmice mesečno na nastavi u školi, ali uz striktno poštovanje epidemioloških propisa.

Takođe, odeljenja će najverovatnije biti dodatno podeljena, kako u istom trenutku u učionici ne bi bilo više od 12 do 15 đaka. Što se tiče starijih osnovaca i srednjoškolaca, još se razmatra najbolji model za odvijanje nastave, piše Srpski Telegraf.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Srpski Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.