UMRO DIMITRIJE STEFANOVIĆ! Srbija je izgubila VELIKOG ČOVEKA
U Beogradu je u subotu preminuo akademik Dimitrije Stefanović., Foto: Printscreen/Youtube

neka mu je laka zemlja

UMRO DIMITRIJE STEFANOVIĆ! Srbija je izgubila VELIKOG ČOVEKA

"Odlazak akademika Stefanovića veliki je gubitak za srpsku kulturu"

Objavljeno: 09:39h

U Beogradu je u subotu preminuo akademik Dimitrije Stefanović.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je telegram saučešća porodici, SANU, prijateljima i poštovaocima akademika Stefanovića i naveo da je preminuo neumorni tragalac za životodavnim korenima srpske muzičke tradicije, vizantijske i staroslovenske, saopštilo je Ministarstvo kulture.

"Polihistor dragocenog kova i jedan iz plejade onih velikana koji su čitavim svojim životnim, radnim i etičkim stavom bili i trajno ostaju uzor i inspiracija generacijama.

Odlazak akademika Stefanovića veliki je gubitak za srpsku kulturu ali njegovo delo ostaće kao večni trag jednog snažno inspirisanog života posvećenog duhovnom uzdizanju sopstvenog naroda", navodi se u telegramu saučešća ministra kulture.

Stefanović je rođen u Pančevu 25. novembra 1929. godine. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na Odseku za germanistiku (engleski i nemacki jezik) 1955. godine, a na Muzickoj akademiji u Beogradu na Odseku za istoriju muzike 1956. godine. Magistrirao je i doktorirao je na Univerzitetu u Oksfordu.

U Muzikološkom institutu SANU prošao je kroz sve stepene naucnih zvanja, od asistenta do naucnog savetnika (1958-2000). Direktor Muzikološkog instituta SANU bio je pune dve decenije (1979-2000).

Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1976, a za redovnog 1985. godine. Dopisni član JAZU (od 1986), dopisni clan SAZU (od 1987), sekretar Odeljenja za scenske umetnosti i muziku Matice srpske (1991-2004), potpredsednik Matice srpske od 2004, generalni sekretar SANU od 2007. do 2015. godine.

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.