U OVOM GRADU JE NAJVEĆE ŽARIŠTE KORONE! Dr Srđa Janković: Ne možemo da računamo na KOLEKTIVNI IMUNITET
Srđa Janković, Foto: Printscreen/Kurir TV

obraćanje

U OVOM GRADU JE NAJVEĆE ŽARIŠTE KORONE! Dr Srđa Janković: Ne možemo da računamo na KOLEKTIVNI IMUNITET

- Kada je u pitanju uzrasna distribucija preminulih prosečan uzrast je 69,4 godina

Objavljeno: 15:49h

"Beograd je i dalje najveće žarište, na drugom mestu je Kragujevac, a na trećem Novi Sad. Kada bi se gledlao po broju stanovnika, najveća stopa oboljevanja bila bi u Kragujevcu. ispred Beograda i Novog Sada. Ostala žarišta su još Šabac i Kraljevo", rekla je zamenica direktora "Batuta", dr Darija Kisić Tepavčević.

Ona je potvrdila da smo u poslednja 24 sata imali najveći broj novozaraženih od početka epidemije.

- Kada je u pitanju uzrasna distribucija preminulih prosečan uzrast je 69,4 godina. Preminulo je šest osoba muškog i dve osobe ženskog pola. Ipak, Ima mesta za optimizam. Smanjuje se broj osoba koji zahtevaju hospitalizaciju, kao i broj pregleda. Tako je u Beogradu bilo nešto malo manje od 2.000 pregleda, a prosek je bio 2.700 - istakla je Kisić Tepavčević.

Smrtnost na sličnom nivou kao na početku epidemije

Kada je u pitanju smrtnost, Kisić Tepavčević ističe da se održava na sličnom nivou od početka epidemije.

- Zbog intenzivnijeg prenošenja imamo veći broj potvrđenih slučajeva. Stiče se utisak da je veći broj težih slučajeva. U suštini jesu oni koji su u bolnici. Kako protiče vreme imamo sve više saznanja o ovom virusu. Vidimo da ovaj virus pokazuje afinitet prema različitim organima, čitav niz posledica se razmatra. To ćemo sve da saznamo u narednom periodu, ali ono što je bitno, bez obzira kakav je virus, da li je došlo do promena, ono što je suština, poznato nam je kako da ga sprečimo da se ne inficiramo - istakla je Kisić Tepavčević i dodala da je fizička distanca dobra, ali da moramo da poštujemo sve što sprečava.

I drugi virusi napadaju različite organe

O prepunim bolnicama govorio je dr Mijomir Pelemiš.

- Bilo je pre nekoliko dana problema sa smeštajem bolesnika u Beogradu, ali sada je situacija stabilizovana. Otvaranjem dodatnih kapaciteta, problem je rešen - kazao je infektolog Mijomir Pelemiš.

On je istakao da je karakteristika za mnoge viruse da napada različite organe.

- Masa drugih virusa to radi. Primera radi mišja groznica, ovčije boginje, male boginje. Ti virusi izazivaju zapaljenje mozga i male boginje. Ja sam se nagledao toliko dece koji su umrli od malih boginja, rubeola i zauški. Većina virusa se nalazi u usnoj duplji - istakao je Pelemiš.

Ne možemo da računamo na kolektivni imunitet

Što se tiče rezultata studije o kolektivnom imunitetu, ona je rukovođena od strane Medicinskog fakulteta.

- Ne možemo da računamo na kolektivni imunitet. Naša strategija je da se virus neće smanjiti, ako se nas što više zarazi - istakao je imunolog Srđa Janković.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.