KRIZNI ŠTAB SE OBRATIO SRBIJI: Dr Kisić, Pelemiš i Srđa Janković o PRAVOM STANJU SA KORONOM U SRBIJI
Krizni štab - obraćanje, Foto: Printscreen

NOVE VESTI

KRIZNI ŠTAB SE OBRATIO SRBIJI: Dr Kisić, Pelemiš i Srđa Janković o PRAVOM STANJU SA KORONOM U SRBIJI

Uživo obraćanje

Objavljeno:

Konferencija za medije Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19 održana je u Beogradu.

Na današnjoj konferenciji govorili su zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Batut Darija Kisić Tepavčević, infektolog Mijomir Pelemiš i imunolog Srđa Janković.

U protekla 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 10.381 osoba, njih 467 bilo je pozitivno, što je najveći broj od početka epidemije korona virusa u našoj zemlji. Nažalost preminulo je osam lica.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja, na respiratorima u bolnicama širom Srbije se nalazi 169 pacijenata.

OBRAĆANJE:

- Kada je u pitanju uzrasna distribucija preminulih prosečan uzrast je 69,4 godina. Preminulo je šest osoba muškog i dve osobe ženskog pola. Ipak, Ima mesta za optimizam. Smanjuje se broj osoba koji zahtevaju hospitalizaciju, kao i broj pregleda. Tako je u Beogradu bilo nešto malo manje od 2.000 pregleda, a prosek je bio 2.700 - istakla je Kisić Tepavčević.

- Imamo najveći broj potvrđenih slučajeva. Neki drugi pokazatelji pokazuju da imamo mesta za blagi optimizam. Smanjuje se broj osoba kojima je potrebna hospitalizacija i smanjuje se broj pregleda u kovid ambulantama. Npr u Beogradu je bilo nešto manje od 2000, a prosek je bio 2700 - rekal je dr Darija Kisić.

- Kragujevac je na drugom mestu po broju zaraženih, Novi sad treći - dodala je.

- Bilo je pre nekoliko dana problema sa smeštajem pacijenata u Beogradu i više nemamo potrebu da upućujemo iz Beograda bolesnike u unutrašnjost. Sada je obrnuto. Ima u prestonici dovoljno kapaciteta - rekao je Pelemiš.

- Imamo situacija da zbog intezivnijeg prenošenja irusa imamo više potvrđenih. Imamo situaciju da se osobe hospitalizuju sa srednje teškom ili teškom pneumonijom. Pre su bili svi hospitalizovani, pa i asimptomatski. Sada su u bolnicama oni sa najtežom kliničkom slikom - rekla je Kisić i ponovila da je važno da nosimo maske, peremo ruke i držimo distancu.

- To je karatkeristično za mnoge viruse, da napadaju različite organe. Masa drugih virusa to radi. Izazivaju teške upale različitih organa. Npr mišja groznica... Nagledao sam se dece koja su umrla od malih boginja, zauški... Stalno neka senzacija...

- Svi uzrasti oboljevaju od virusa, ali je ishod drugačiji U KBC Dragiša Mišović imamo šestoro dece i 12 majki. I u istim gradvima je tako i deca se zaražavaju. Moramo da ih pazimo - priča Pelemiš.

- Najvažnija je klinička slika, stanje bolesnika. Tako se odlučujemo da li će bolesnik da ide kući ili će biti u bolnici, bez obzira da li je dobio test ili nije. Stalno tvrdimo da ne znamo sve o virusu, ali dosta u znamo. Znamo kakve promene u stanju daje. Ako pacijent sve te karakteristike ima i ako nema test on se prima i leči - kaže Pelemiš.

- Ukoliko kod

Bonus video:

(espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.