DR ZDJELAR IZ KBC DRAGIŠA MIŠOVIĆ O ZARAZAMA U PORODILIŠTIMA: Ni trudnice ni mala deca nisu pošteđeni
Snežana Zdjelar, Foto: Youtube printscreen

talas epidemije

DR ZDJELAR IZ KBC DRAGIŠA MIŠOVIĆ O ZARAZAMA U PORODILIŠTIMA: Ni trudnice ni mala deca nisu pošteđeni

Zdjelar kaže da u toj ustanovi zaražena trudnica dobija kompletnu negu, pošto sarađuje kompletan tim različitih specijalista.

Objavljeno:

U novom talasu sve trudnice sa simptomima korona virusa, sumnjom ili potvrđenom zarazom mogu biti hospitalizovane u bilo kom porodilištu, gde su obezbeđeni uslovi za njihovo zbrinjavanje, a dr Snežana Zdjelar, načelnica Neonatologije Bolnice za ginekologiju i akušerstvo KBC "Dr Dragiša Mišović" kaže da u ovom, letnjem talasu, trudnice i mala deca nisu pošteđeni korona virusa.

Zbog toga apeluje na trudnice i majke sa malom decom da se suzdrže od kontakata, da se pridržavaju mera, vode računa o higijeni ruku i prostora.

Ukoliko se zaraze korona virusom, biće zbrinute u bilo kom porodilištu, za razliku od prolecnhog talasa kada su se trudnice lečile samo u KBC "Dragiša Mišović".

Zdjelar kaže da u toj ustanovi zaražena trudnica dobija kompletnu negu, pošto sarađuje kompletan tim različitih specijalista.

Objašnjava i kakva je procedura za tretman zaraženih trudnica.

"Kada trudnica iz kovid ambulante dođe kod nas, pregleda je ginekolog, i u zavisnosti od njene kliničke slike i trimestra trudnoće, uključuju se i drugi članovi tima radiolog, anesteziolog, infektolog po potrebi internista i hirurg. Oni dalje odlučuju u kom delu će biti zbrinuta i kako, da li joj je potrebna potpora ili ne. Zajednički se odlučuje mesto i način lečenja, da bi ishod bio dobar i po majku i po plod", ističe Snežana Zdjelar.

Ukazuje da sve infekcije mogu negativno uticati na plod, a naročito ova infekcija koja, kaže, zahvata ne samo pluća već sve organe.

Ukoliko je zaražena trudnica pri kraju trudnoće, u zavisnosti od težine njene kliničke slike, tim odlučuje o tome da li će, kada i kako biti porođena.

U tim se uključuje i neonatolog koji odlučuje o tome gde će i kako biti smeštena beba.

Do sad je u KBC "Dragiša Mišović" bilo smešteno ukupno deset beba, starosti od četiri do 25 dana.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.